Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Világmárkák pusztítják Amazónia őserdeit

  • 2009. június 02.
  • humusz
Szerző: 
admin
A portugál Público megszerezte a Greenpeace jelentését, amelyből kiderül, hogy kik is irtják a világ tüdejének számító Amazónia őserdeit. Három spanyolországi lap megírta, miért rendeltek el hírzárlatot egy román bűnbanda terve miatt. A legtöbb spanyolországi portál és lap többek között megírta, hogy mennyien utasítják el a spanyol alsóházban már elfogadott törvényt, a művi vetélés további könnyítéseit, és hogyan viszonyulnak a megkérdezettek az Európai Unióhoz.

 

Publico.clix.pt – Portugália

A portugál napilap megszerezte a nemzetközi környezetvédő szervezet jelentését, amelyben bemutatja és be is bizonyítja, hogy világmárkák irtják és pusztítják Brazília esőerdeit. A szervezet három évig nyomozta titokban a brazil állattenyésztést, és arra a következtetésre jutott, hogy azért tehetik meg ezt bizonyos élelmiszergyártók, sportcégek és kozmetikai nagyvállalatok, mert nyersanyag-beszállítóik üzemei illegálisan irtják az őserdőket. A Greenpeace aktivistái nyomon követték az állattenyésztésből származó hús-, cipőgyártáshoz használt bőr és egyéb nyersanyagok útját, amelyek azokból a marhafeldolgozó üzemekből kerülnek ki, amelyek Amazónia szívében illegálisan irtják az erdőket.

A szervezet adatai szerint évente 1,72 millió hektár területet vesznek el az állattenyésztés terjeszkedése érdekében. A Világbank és a brazil kormány adatai szerint az irtások 80 százalékán nyájak legelnek. A Greenpeace a műholdas felvételek segítségével összehasonlította a fakitermelésre adott engedélyek számát a tényleges fakitermeléssel, és így állapította meg, hogy illegális a kitermelés 90 százaléka. Ebben az illegális tevékenységben élen jár a német/brit Adidas/Reebok, a brit Timberland, az olasz Geox és az egyesült államokbeli Nike cipőgyár, a francia Carrefour élelmiszerlánc, a japán motorgyár, a Honda, az olasz Gucci divatcég, a svéd bútorgyár, az Ikea, illetve a brit Tesco áruházlánc. Sok terméküket Kínába, az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába szállítják, hogy ott dolgozzák föl, majd adják el. A Greenpeace hangsúlyozza: a brazil kormánynak az az érdeke, hogy fejlődjön az húsfeldolgozó ipar, amelynek programja szerint 2018-ig egyre nagyobb arányt akar elérni világviszonylatban. Megvádolta a három legnagyobb brazil húsfeldolgozó céget – Bertin, JBS, Marfrig –, hogy oroszlánrészt vállalnak a brazil esőerdők irtásában. A Greenpeace levonta következtetését: ha nem csökken az erdőirtás, akkor Brazília 2018-ig elveszíti őserdeinek 72 százalékát. Brazília jelenleg a világ légkörének negyedik legnagyobb szennyezője, mivel szén-dioxid-kibocsátásának túlnyomó többsége a fakitermelésből származik.


Sobieski Tamás

 

Forrás: Magyar Nemzet Online