Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ autóbontó szervezetei tanácskoznak Szegeden

  • 2008. május 24.
  • humusz
Az új szabályozás által a bontott alkatrészek áramlása ellenõrzötten történne, a hulladék kezelése pedig a mainál sokkal hatékonyabb lenne.

 

Pénteken kezdődik a Gépjárműbontók Világtalálkozója (Egara) Szegeden - tájékoztatott csütörtökön a rendező Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE) képviseletében a fő-szervező.

Stangl Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos konferencia szakmai szervezetei az EU-tagállamokon kívül Ausztráliából, Japánból érkeztek a Tisza-parti városba. A tanácskozás fő témája az autók újrahasznosítása, a balesetek megelőzése, a gépjárműbűnözés visszaszorítása és a környezetvédelem.

A GOE ügyvezetője Rusznák András az MTI-nek elmondta: elméleti tanácskozás és gyakorlati bemutató, szakmai kiállítás egyaránt színesíti a programot.

A Roncsból új autó nemzetközi konferencia lényegében azt az EU elvárásokat járja körül, amelyek szerint néhány éven belül 95 százalékban kellene újrahasznosítani a roncsautókat - mindehhez azonban, szabályozott és legális keretek szükségesek, mert minden más megoldás csak a gépjárműbűnözést növeli. Európa más országai jóval megelőzik Magyarországot, Dániában és Hollandiában például az állam is támogatja a bontást - tette hozzá a szakember.

A regisztrált bontókban Magyarországon csaknem 60 ezer autót dolgoznak fel évente, míg a nem regisztrált helyeken nyersanyagként ugyanennyit vesznek át. Egyelőre ezen autók 65 százalékát dolgozzák fel gépi erővel, ami jóval elmarad az unió által elvárt szinttől, ezért nagy szükség van a kézi bontókra is.

Az új szabályozás által a bontott alkatrészek áramlása ellenőrzötten történne, a hulladék kezelése pedig, a mainál sokkal hatékonyabb lenne.

A bontott gépkocsik és alkatrészek illegális kereskedelme évente Magyarországon csaknem 60 millió forintos kárt okoz. Emellett a mainál szervezettebb és megfelelő keretek közé terelt gépjárműbontás a környezetvédelem, a közlekedésbiztonság, a bűnmegelőzés összefüggéséiben évente több mint 150 milliárdos költségvetési pluszbevételt eredményezhetne - mondta a szakember.

A kétnapos világtalálkozó alkalmával rendezik meg az Egara hivatalos közgyűlését is és ezzel párhuzamosan, a nagyközönségnek is kínálnak látnivalót. Lesz például autóbontó verseny, várhatóan a legújabb technológiák megismertetésével, de a szórakoztatás mellett a fő szakmai cél a bontott anyagok szelektív gyűjtésének, tárolásának bemutatása.

 

 

 

 

Forrás: Híradó