Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes felszámolás

  • 2007. február 04.
  • humusz
Környezeti katasztrófáról még nincs szó

Veszélyes hulladékot, festékmaradékot és különbözõ hígítószereket ástak el a Bács-Kiskun megyei Nyárlõrincen. [hirszerzo.hu]


A több száz hordónyi veszélyes anyagot egy felszámolás alatt álló soproni cégtől szállították a település határába. A rendőrség őrizetbe vette a felszámolóbiztost és a szállítót. Ellenük hulladékgazdálkodás megsértése miatt indult nyomozás, s akár 5 év börtönt is kaphatnak.

 Fémhordókban, teherautóval szállították a veszélyes hulladékot a Nyárlőrinc melletti tanyavilágba. A Független Hírügynökség információi szerint három teherautónyi szállítmány érkezett a múlt héten. A veszélyes hulladékot éjszaka pakolták le, majd elásták.

 A rendőrség eddigi vizsgálatai szerint ebből a hulladékból szállítottak Debrecenbe a hulladékégetőbe is. Nyárlőrincen egy előre kiásott, nagy méretű gödörbe közel 300 hordónyi hulladék került – mondta el a Független Hírügynökségnek Kassai László, a Kecskeméti Városi Rendőrkapitányság vezetője. Összesen 60 ezer liter festéket és hígítómaradékot ástak a földbe. A környezetvédelmi felügyelőség mintát vett a talajból, a vizsgálatok még folyamatban vannak.

 Felmerülhet, hogy a hulladék nehézfémeket tartalmaz. Környezeti katasztrófáról ugyan nincs szó, de a veszélyes anyag belekerülhet az élővilág körforgásába, talajba, talajvízbe, növényekbe, ami mérgező hatású is lehet – mondta Szilágyi Tamás, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség hulladékgazdálkodási osztályvezetője.

 Az elásott festékmaradványok a soproni székhelyű, nyílászárók gyártásával foglalkozó Sofa Kft.-től származnak. A cég 2005 óta felszámolás alatt áll és a felszámolóbiztos bízott meg egy szállítót, hogy semmisíttesse meg a hulladékot. Mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezték. Az üzleten körülbelül 15 millió forintot nyertek, de akár 5 évet is ülhetnek miatta. (FH)

A cikket a Hírszerzőn itt találja: