Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változik a szemétdíj?

  • 2007. február 16.
  • humusz

A tervek szerint nem csak egyedülálló idõsek, hanem nyugdíjas házaspárok is mentesülnének a szemétdíjfizetés alól Kecskeméten. A jövõben azonban a nyugdíj összegét is figyelembe vennék.

Tabu kukák az üzleteknek

 

Számos változást terveznek Kecskemét köztisztasági rendeletében. Az erről szóló előterjesztésben egyik módosítás az időseket érinti. Eddig a 70 év feletti egyedülállók voltak azok, akik mentesültek a szemétdíj fizetése alól, függetlenül attól, hogy mennyi volt a nyugdíjuk. Ez a jövőben úgy változna, hogy azok a házaspárok is mentesülnének, ahol kettejük átlagéletkora 70 év felett van, és az egy főre jutó jövedelmük nem haladja meg a nyugdíjminimum 130 százalékát. Ugyanakkor szigorodna a rendelet az egyedülállókra nézve is, hiszen a jövőben csak annak a 70 év felettinek járna mentesség, akinek a jövedelme szintén nem magasabb, mint a nyugdíjminimum 130 százaléka. Ezek a mentességek egyébként egy évre érvényesek, és kérelmet kell benyújtani a polgármesteri hivatalba - írja a Petőfi Népe.

További engedményt kapnának azok, akik egyedül élnek és orvosilag igazoltan napi gondozásra szorulnak, vagy azok a házastársak, akiknek az átlagéletkora 60 év felett van, és az egy főre eső jövedelmük nem több a nyugdíjminimum ötven százalékánál. Nekik ugyanis a 60 literes edény ürítési díja helyett a város mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága engedélyezhetné, hogy a Városgazdasági Kft. cégjelzéses műanyag zsákjait használják. Ezt szintén kérvényezni kellene majd.

Régi bosszúság oldódna meg ott is, ahol a boltok a társasházak kukáiba rakják a szemetet. A módosított rendelet ugyanis ezt megtiltaná. Ezen kívül a konténerek mellé rakott szemét problémáját is rendezni akarják. A Városgazdasági Kft. ugyanis köteles volna elvinni azt a szemetet is, ami kiesik a kukából, vagy az edény telítettsége miatt mellé teszik. Ugyanakkor, ha a szolgáltató ezt rendszeresen tapasztalja valahol, akkor kezdeményeznie kell, hogy az ott lakók nagyobb edényt kapjanak, és értelemszerűen nagyobb edény után fizessenek.

A jövőben az is egyértelművé válna, hogy kinek hol kell takarítania a közterületen. A szemeteskukák körüli kétméteres környezetet mindenképpen az ott lakóknak kellene rendben tartaniuk. Ezen kívül őket terhelné a kijelölt kerékpárutak tisztán tartása, földutaknál pedig a telekhatártól számított négyméteres sáv takarítása.

Az új köztisztasági rendeletről csütörtökön dönt Kecskemét képviselő-testülete.

 

Forrás: STOP.HU (2007.02.14.)