Változások a lomtalanításban – mit hol lehet leadni?

  • 2023. július 30.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

2023. július 1-től új időszámítás kezdődött a magyarországi szemétszállításban: a Mol olajcég leányvállalata, a MOHU Hulladékgazdasági Zrt. vette át a szolgáltatást. A legtöbb helyen megmaradtak az eddigi szolgáltatók, amelyek a hulladék elszállítását végzik. A TVE összeszedte, mit hova lehet vinni, ha lomtalanítanánk, mi változott, mi maradt.

2023. július 1-jével új hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe: a magyarországi települési hulladék begyűjtését, kezelését és számlázását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi, illetve végezteti el a vele szerződött szolgáltatókkal. Ezen a linken ellenőrizhetjük, hogy az adott címen lévő ingatlan, mondjuk a saját lakás esetében melyik területi szolgáltató végzi a hulladékszállítást. Az oldal szépséghibája, hogy a szerződött cégeket rosszul linkelték be (legalábbis azt a néhányat mindenképp, amikre találomra rákattintottunk), így további infókhoz itt nem juthatunk.

A MOHU által közölt információk szerint a hulladékot mindenesetre a korábbi módon a szolgáltatók továbbra is elviszik, a gyűjtés és az elszállítás gyakorisága nem változik. Erről továbbra is a korábbi területi szolgáltatók által közzétett hulladéknaptárakból tájékozódhatunk. A lakossági házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés is változatlan marad.

Minden háztartásban rendszeresen felhalmozódnak a felesleges tárgyak, amelyekre már nincs szükség, és nagyon változó, mikortól válik feleslegessé valami. Az egyik, határozott, de hatékony megoldás: amit 2-3 éve senki nem használt és elő sem került, illetve emlékek sem fűződnek hozzá, akkor jó eséllyel búcsút lehet venni tőle.

A háztartásokban hosszabb-rövidebb idő alatt felhalmozódott lomoktól viszonylag bonyolult szabályrendszert követve szabadulhatunk meg, és ahogy a közlekedési szabályokat megsértőket, úgy a különböző típusú lomtalanítási lehetőségek rendje ellen vétőket is bírság fenyegeti. Nem ezért érdemes azonban betartani a szabályokat, hanem azért, mert ez biztosítja a környezet védelmét.

Mielőtt lom lesz, hova, kinek adjuk?

  1. Első körben érdemes egy próbát tenni és eladni az online piactereken, hátha van, akinek szüksége van az adott dologra. Itt érhetik meglepetések az embert, sokan úgy gondolják, hogy ez elavult műszaki cikk – legyen az egy rádió vagy kazettás magnó – értéktelen, ám simán akadhat rá jelentkező.
  2. A legtöbb településen, budapesti kerületben van már Zero Waste csoport, pl. a Facebookon számtalan működik, zseniális hatékonysággal. Itt ingyenesen cserélnek gazdát a fölösleges tárgyak, napokon belül jelentkezik valaki a legtöbb, számunkra már felesleges kacatra, akár sérültekre, alkatrészekre is.
  3. Ismerőseink között is meghirdethetjük, meg fogunk lepődni, kinek épp mi jön jól, mi hiányzik, mit fogad el.
  4. Érdemes felhívni karitatív szervezeteket is, hogy fogadóképesek-e. A katolikus karitász gyűjtőpontjait itt, a máltaiakét itt, a cseriti boltokat itt találod.

Ha mindezek a megoldások nem vezetnek eredményre, tehát újra használni már más sem tudja, a hulladék még számtalan módon hasznosulhat.

forrás: greenfo.hu