Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újratöltés helyzete - betétdíjas kormányrendelet után

  • 2005. június 07.
  • humusz
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter úr örömmel koccint a sikerre: az évtizede várt betétdíjas kormányrendelet az Õ regnálása alatt született meg! A kormány elfogadta a tervezetet, majd várták a változást: visszatér a visszaváltható...! Szerintünk hiába.
Úgy tűnik, hogy ezt hiába várják.
A kormányrendelet elfogadását követő héten a Szobi Rt. megszűntette az utolsó betétdíjas üvegcsomagolású gyümölcslevének forgalmazását; majd a napokban derült ki, hogy immáron az egyik legnagyobb pezsgősnek sem érdemes visszaváltással bajlódnia és ősztől átáll eldobhatóra.
Egyedül a sörös szövetség csapatai állnak ellen az eldobható csomagolásokat favorizáló csomagolóipar ellentmondást nem tűrő lobbierejének.....
Nem sokáig, tartok tőle!

:o(((((

Néhány sajnálatos kiegészítés:
- a cikkben említtett "pezsgősüveg egy útja" valójában kettő, mégpedig elég hosszú út.
Ugyanis hazánkban leginkább az eldobható csomagolások térhódításának köszönhetően  gyakorlatilag nincsen számottevő öblösüveg gyártás. Így a pezsgősüvegek külföldről érkeznek.
Jól megisszuk a pezsgőt, egyre inkább a szelektív hulladékgyűjtőbe kerül, majd elindul - szintén külföldre - második hosszú útjára. A hasznosítás a magyar üveghulladék esetében döntően ugyanis Szlovákiában történik...

- a cikkben végig emlegetett újrahasznosítást újrahasználatként kell értelmezni, merthogy a csomagolóanyag mosása és újratöltése során nem történik fizikai-kémiai átalakítás.