Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új E-szám adatbázis az interneten

  • 2007. július 15.
  • humusz
Az E-szem Alapítvány és a Tudatos Vásárlók Egyesületének együttmûködésében megjelent a legrészletesebb magyar nyelvû, fogyasztói tájékoztatást szolgáló E-szám adatbázis.
Az internetes adatbázis típus, név, szám szerint kereshető, részletes leírással szolgál az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról, és alkalmazásuk jogi hátteréről.

A www.tudatosvasarlo.hu/eszam címen elérhető adatbázisban minden élelmiszer adalékanyagról rövid ismertető olvasható, amely kitér az adott anyag használhatóságára, funkciójára, előállítási módjára valamit a vele kapcsolatosan felmerülő egészségügyi kételyekre, tudnivalókra. A kapcsolódó cikkekből és lexikonból az is kiderül, hogy mely adalékanyagok használhatók bioélelmiszerekben, melyek állati eredetűek, melyeket állíthatnak elő genetikailag módosítással, és melyek az adalékanyagokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok.

Az internetes honlapok életre hívásával a résztvevő szervezetek kimondott és egyértelmű célja, hogy minél többek számára lehetőséget nyújtson az élelmiszer adalékokkal kapcsolatos hiteles, és széleskörű tájékozódásra.

Az adatbázis információinak forrása a magyar törvényi előírások, valamint az Európai Unió illetékes hatóságinak, bizottságainak és tudományos testületeinek jelentései, állásfoglalásai.

Az adatbázis a németországi Verbraucher Initiative fogyasztóvédelmi civil szervezet www.zusatzstoffe-online.de adatbázisa alapján, magyar szakértők bevonásával készült.

Az adatbázis rövid összefoglalója megjelent nyomtatásban is. A kiadvány 400 Ft-os áron megrendelhető az E-Szem Alapítványtól és a Tudatos Vásárlók Egyesületétől.

További információ:
Tudatos Vásárlók Egyesülete – Tel/Fax: 225-81-36, [email protected]
E-Szem Alapítvány – [email protected]

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztási szokások környezeti és társadalmi hatásaira. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.
Internet:
www.tve.hu, www.tudatosvasarlo.hu

Az E-SZEM Fogyasztóvédelmi és Tájékoztatási Alapítvány 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy társadalmat foglalkoztató élelmiszerfogyasztással és -biztonsággal kapcsolatban információt nyújtson. Szakmai hátterét élelmiszeripari szakemberek biztosítják. Internet: www.e-szam.hu