Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új csomagolási adó Belgiumban?

  • 2007. április 18.
  • humusz

Belgium kormánya új országos csomagolási adót fogadhat el a hétvégén - adta hírül a Le Soir címû napilap 2007. március 12-én. Az új adó kiterjedne szinte minden csomagolóanyagra és összetétel szerint differenciálna - figyelembe véve az átfogó környezeti hatásokat.

ENDS Europe DAILY 2281, 13/03/07

Az adóról elvi szinten már múlt októberben megegyeztek, de a kormánykoalíció pártjai nem jutottak döntésre a részleteket illetően. A miniszterek remélik, hogy péntekre megszületik az egyezség. Ez az utolsó lehetőség számukra, mivel a júniusi parlamenti választások előtt feloszlik a parlament - írják a napilapok.

Az acél és az alumíniumcsomagolást sújtaná a legmagasabb adó, ezt követné a műanyag, az üveg, a papír és a kartonpapír. A pontos ráták még kidolgozásra várnak. A tej, a gyümölcs és az orvosságok mentességet élveznek majd. Az új intézkedés mellett külön adó terheli az italos fémdobozokat, amiről az idén korábban született megegyezés.

Az adóból tervezett éves bevétel 320 millió Euró, de a kései bevezetés miatt 160 millió Euró lesz a költségvetési hiány, amit a kormány a repülőjegyekre és a céges autókra kivetendő „zöld" adókkal igyekszik pótolni. A Fevia, azaz a belga élelmiszeripari egyesület kifogásolja, hogy a kormány „egy tisztán költségvetési jellegű adót környezeti adóként próbál beállítani".

Fordította: Kőműves Judit