Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több évre eltűnhet az élet a tengerből az olajszennyeződés miatt

  • 2009. március 17.
  • humusz
Az egész tengeri táplálékláncra hatással lehet az a százezer liter olaj, ami egy tankerbõl ömlött ki Ausztrália partjainál. Ha nem kezdenek vele valamit, jó idõre eltûnhet a tengeri élet - figyelmeztet az ausztrál WWF munkatársa.

 

Ausztrália egyik vezető környezetvédő csoportja arra figyelmeztet, hogy a Queensland partjainál a tengerbe kerülő olaj a tápláléklánc minden szintjére hatással lesz.

Martin Taylor, a WWF munkatársa szerint a halaktól a delfineken át a rákokig és a tengeri madarakig minden állatra veszélyes az a százezer liternyi olaj, ami szerda óta szivárog a tengerbe egy tankerből Moreton partjainál. Taylor úgy fogalmazott, ez egyértelműen tömegmérgezés.

A mérgezés először lassan terjed, leginkább bakteriális úton, majd hirtelen mindenhol pusztít. Azaz "ha nem mennek oda az emberek és el nem takarítják, ez a méreg évekre kiirtja a tengeri életet".

Az olaj nem csupán a madarak tollára ragad rá, hanem az egész táplálékláncot tönkreteszi. Még az olyan állatok is veszélyben vannak, mint a delfinek és a teknősök.

 

Forrás: Inforadio.hu