Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanácskozás a szemétdíjról

  • 2006. április 12.
  • humusz
Április 12-én, szerdán az Országos Környezetvédelmi Tanács Hulladékpolitikai Bizottsága kihelyezett ülést tartott a HuMuSz Házban.

A kihelyezett ülés témája a szemétdíj, mint a hulladékcsökkentés egyik eszköze volt. A bevezető gondolatok után, melyet Hartman Mátyás, a bizottság elnöke vezetett fel, dr. Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese beszélt az állampolgári panaszokról a szemétdíj fizetésének módja miatt. Ezt követően Kiss Tibor a Biokom Kft. tapasztalatait és eredményeit ismertette. Viszkei György, az Öko-Pannon Kht. részéről a szelektív gyűjtés éa szemétdíj összefüggéseiről beszélt, majd Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés vezetője számolt be néhány igen érdekes adatról a szolgáltatás, a költségek, a díj és a díjbeszedés összefüggéseiről. Szilágyi László a HuMuSz álláspontját ismertetve felvetésekkel és ötletekkel állt elő. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy a szemétdíj, mint a hulladékcsökkentés egyik lehetséges eszköze a jelenlegi formájában senki érdekét nem szolgálja. A probléma továbbgondolására, az egységes álláspont megfogalmazására és annak a megfelelő fórumra eljuttatása a következő hónapok feladata.

A tanácskozáson elhagzott előadások letölthetőek:

Az ülést követően a résztvevők megünnepelték az OKT tizedik születésnapját. Úgy gondoljuk, ennél előrevivőbb születésnapi ajándékot egyetlen résztvevő sem kaphatott volna.