Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétgyűjtés testközelből

  • 2007. április 05.
  • humusz

lomtalanitas_400_01Az egyik népszerû kereskedelmi TV-csatorna riportere kukásnak állt egy napra. Tapasztalata szerint, bár sokan bagatelizálják a kukások munkáját, igen nagyot tévednek azok, akik lenézik õket. (Simon B Ágoston összefoglalója)

 

 

 

Károly, Pisti, János és jómagam. A nap végére igazi kis terminátor csapattá forrottunk össze.

Hajnali fél öt, az Ecseri úti bázis. Nyolcvan kukásautó és háromszor annyi tettre kész dolgozó várja a startot, hogy elindulhasson a mai fővárosi szeméttelenítés.

A beosztásom itt még egyszerűnek hangzik. Kukákat kell üríteni a belvárosban. Egy gyors szondázás, hogy mindenki színjózan-e. Átmentünk a teszten, úgyhogy indulhat a menet. Izgulok rendesen.

A városban töménytelen mennyiségű a szemét, a kukások pedig nem órabérben, hanem kipucolt területben kapják a bért. Így kulcsfontosságú a gyorsaság. Ja, és a többiek egy percet sem hajlandóak az újonc miatt lassítani a tempón.

A reggeli csúcsforgalomban vagy 10 autó dudál már mögöttünk, mikor megérkezünk a nap legbosszantóbb kapualjához. Kapitányunk, Károly elmegy megkeresni a tulajdonost, mi pedig nekiállunk rendbe szedni az utcát.

Amíg mi megoldjuk a problémát az utcán, kicsit mélyedjenek el a kukástörténelemben! A mai modern szemétszállítás az 1800-as évek végén alakult ki. Lovas kocsikkal és kicsi, kézi taligával vitték a szemetet. Akkoriban még az is fontos volt, hogy az emberek ne köpködjenek az utcán.

Tucatnyi utcával odébb és közel 6-700 kiürített szemetes után megtelt a hatalmas autó. Körülbelül 9 tonnányi hulladékot lapátoltunk a belsejébe. Irány hát a szeméttelep!

Az úton a többiek vidáman csacsognak, mintha nem most ürítettük volna ki a belváros legszemetesebb kerületét. Nekem sajog mindenem, így csak az utat figyelem és azon töprengek, hogy ha a fővárosban cirkáló mintegy 230 szemetes autó mindegyike 9 tonnát szed össze egy forduló alatt, akkor az összes autó egy hét alatt mekkora mennyiséget gyűjthet be.

A megoldás a pusztazámori hulladéklerakó. 65 méter mély szeméttengerében sétálva az embert furcsa érzés keríti hatalmába. A talpam alatt két tízemeletes panelháznyi szemét sóhajtozik. Most még rárakunk egy lapáttal.

A Fővárosi Közterület Fenntartónak persze van egy ultramodern szemétégetője is. De én direkt kértem, hogy ide hozzuk a mai adagot, a telepre kerül ugyanis a budapesti hulladékok 40 % -a. Megdöbbentő, de ha nem változtatunk szokásainkon, hamarosan saját hulladékunkba fulladunk bele.

 

forrás: RTL-Klub online