Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétből milliárdok

  • 2007. február 13.
  • humusz

Hinnék-e hogy a földgolyó leggazdagabb asszonya egy munkában megfáradt, kicsit kövérkés, középkorú, kínai származású fogorvosnõ? Ugye nem hiszik. Pedig igaz. Az viszont tény, hogy nem a lyukas fogakból és mûanyag hidakból szerezte vagyonát, hanem most tessék kapaszkodni: hulladékpapírból. [Magyar Rádió]

Ki a világ leggazdagabb asszonya? Egy kínai fogorvosnő, Zhang Yin. Na ne, ez már azért mégiscsak túlzás! Nem az - állítja a pénzügyekben mindig jól tájékozott amerikai Forbes magazin. De hogy lesz milliárdos dollárban egy középkorú, enyhén duci kínai nő, aki a fogorvosi fakultáson végzett évtizedekkel ezelőtt Pekingben? Jó házasságot kötött? Nem. Ő maga csinálta a pénzét. Méghozzá nem is akárhogy.
Los Angelesben dolgozott egyszerű fogorvosként. Amikor egy kínai barátja megjegyezte egy hatalmas szeméttelep előtt: milyen szép erdő. Itt Amerikában cellulózból csinálják a papírt, nem úgy, mint nálunk Kínában, ahol többnyire bambuszból. Vagyis az amerikai használtpapír sokat érne nálunk - magyarázta az elképedt fogorvosnőnek. Aki azután hazament, és megtárgyalta a férjével is a dolgot. Majd felhagyott szakmájával, vett egy kisteherautót, és elkezdte a papírgyűjtést Amerikában. Hazaszállította a zsákmányt, és Hongkongban papírgyárat alapított mindössze 3800 dollárból.
Így kezdődött, és azóta már hatalmas konténerekben érkezik a használtpapír Kaliforniából Hongkongba. Ahol ma egy óriási gyár dolgozza fel az amerikai hulladékot. És minthogy Kínában krónikus a papírhiány, így az üzlet megy, mint a karikacsapás. Zhang asszony magánvagyona másfél milliárd dollár. Ezzel még nem lenne első a világon, ámde vállalatainak értéke ennek a sokszorosa.
De miért nem jöttek rá erre az egyszerű ötletre az amerikaiak maguk, akik szeretnek mindenből sok pénzt csinálni? Mert a hulladékpapír újrahasznosítása szennyezi a környezetet. Méghozzá súlyosan. Kínában talán nem tudják ezt? De persze, hogy tudják. Csakhogy Zhang asszony papája magasrangú katonatiszt Pekingben, így azután a hatóságok behunyják a fél szemüket, vagy akár mind a kettőt. És amikor megkérdezik Zhang asszonyt, hogy vajon mennyire törvényes az, amit csinál, akkor mindig így válaszol: tisztességes üzletasszony vagyok. És van, aki nem hinne a világ leggazdagabb asszonyának?
Lengyel Miklós