Szemétből milliárdok

  • 2007. február 13.
  • humusz

Hinnék-e hogy a földgolyó leggazdagabb asszonya egy munkában megfáradt, kicsit kövérkés, középkorú, kínai származású fogorvosnõ? Ugye nem hiszik. Pedig igaz. Az viszont tény, hogy nem a lyukas fogakból és mûanyag hidakból szerezte vagyonát, hanem most tessék kapaszkodni: hulladékpapírból. [Magyar Rádió]

Ki a világ leggazdagabb asszonya? Egy kínai fogorvosnő, Zhang Yin. Na ne, ez már azért mégiscsak túlzás! Nem az - állítja a pénzügyekben mindig jól tájékozott amerikai Forbes magazin. De hogy lesz milliárdos dollárban egy középkorú, enyhén duci kínai nő, aki a fogorvosi fakultáson végzett évtizedekkel ezelőtt Pekingben? Jó házasságot kötött? Nem. Ő maga csinálta a pénzét. Méghozzá nem is akárhogy.
Los Angelesben dolgozott egyszerű fogorvosként. Amikor egy kínai barátja megjegyezte egy hatalmas szeméttelep előtt: milyen szép erdő. Itt Amerikában cellulózból csinálják a papírt, nem úgy, mint nálunk Kínában, ahol többnyire bambuszból. Vagyis az amerikai használtpapír sokat érne nálunk - magyarázta az elképedt fogorvosnőnek. Aki azután hazament, és megtárgyalta a férjével is a dolgot. Majd felhagyott szakmájával, vett egy kisteherautót, és elkezdte a papírgyűjtést Amerikában. Hazaszállította a zsákmányt, és Hongkongban papírgyárat alapított mindössze 3800 dollárból.
Így kezdődött, és azóta már hatalmas konténerekben érkezik a használtpapír Kaliforniából Hongkongba. Ahol ma egy óriási gyár dolgozza fel az amerikai hulladékot. És minthogy Kínában krónikus a papírhiány, így az üzlet megy, mint a karikacsapás. Zhang asszony magánvagyona másfél milliárd dollár. Ezzel még nem lenne első a világon, ámde vállalatainak értéke ennek a sokszorosa.
De miért nem jöttek rá erre az egyszerű ötletre az amerikaiak maguk, akik szeretnek mindenből sok pénzt csinálni? Mert a hulladékpapír újrahasznosítása szennyezi a környezetet. Méghozzá súlyosan. Kínában talán nem tudják ezt? De persze, hogy tudják. Csakhogy Zhang asszony papája magasrangú katonatiszt Pekingben, így azután a hatóságok behunyják a fél szemüket, vagy akár mind a kettőt. És amikor megkérdezik Zhang asszonyt, hogy vajon mennyire törvényes az, amit csinál, akkor mindig így válaszol: tisztességes üzletasszony vagyok. És van, aki nem hinne a világ leggazdagabb asszonyának?
Lengyel Miklós

Hozzászólások

De miért nem jöttek rá erre az egyszerű ötletre az amerikaiak maguk, akik szeretnek mindenből sok pénzt csinálni? Mert szemetelni jobb, mint összeszedni

Az ötlet jó, a légszennyezés valószinüleg kiküszöbölhető lenne, ha a kutatók foglalkoznának vele. A világ leggazdagabb asszonya költhetne egy kutatóintézet felállítására is.

Új hozzászólás