Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szatyorstop Kínában

  • 2008. január 11.
  • humusz

Júniustól nem adhatnak ingyen mûanyag szatyrot vásárlóiknak a szupermarketek és a boltok Kínában, és a 0,025 mm vastagságú mûanyag szatyrok gyártását is betiltják.

 

 

A honlapján megjelent szigorú rendelkezést azzal indokolta a kabinet, hogy az ország hatalmas mennyiségű műanyag szatyrot használ évente, s ez megkönnyíti ugyan a vásárlók dolgát, ám a vékony zacskók súlyosan környezetszennyezőek és fölöslegesen sok energiát, valamint nyersanyagot pazarolnak el rájuk.

Tavaly év végén Sencsen már bevezette a tilalmat, ám a vásárlók és az üzletüket féltő boltosok egy emberként hördültek fel az intézkedésre, mondván a kormány ne velük fizettesse meg a környezetvédelem árát. A kabinet azt tanácsolja, hogy a vásárlók térjenek vissza a vászonszatyrokhoz, vagy kosárban vigyék haza a zöldséget és gyümölcsöt.

Júniustól nemcsak fizetős lesz a szatyor, hanem egyúttal a 0,025 mm vastagságú műanyagból készülő szatyrok gyártása is tilalom alá esik. A többi műanyagtáska forgalmát súlyosbított adóterhekkel kívánják visszaszorítani, ugyanakkor az újrafelhasználható termékek támogatásával ösztönzik a környezettudatos termelést.

A kínaiak naponta mintegy 3 milliárd műanyag szatyrot használnak el. Az országban évente 5 millió tonna kőolajat dolgoznak fel kifejezetten műanyag csomagolóanyagok készítésére - állította honlapján a China Trade News. A szatyorforradalommal az ázsiai szuperhatalom egy sor olyan országhoz csatlakozik, amelyek Írországtól Ugandáig vagy a Dél-afrikai Köztársaságig az ultravékony környezetszennyező zacskók visszaszorítását tűzték ki célul.

 

 

 

Forrás: www.kitekinto.hu