Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kicsomagolt világ - Ne vásárolj Semmit! Nap a Pécsi Tudományegyetemen

  • 2012. december 19.
  • juci

A Pécsi zöld Kör és a Pécsi Tudományegyetem Fenntartható Fejlődés Szakkollégiuma által rendezett kiállítás a karácsonyi vásárláshoz és ajándékozáshoz kötődő felesleges hulladékgyártási szokásokat állította a középpontba.

A Pécsi Zöld Kör a PTE Fenntartható Fejlődés Szakkollégium megalakulását a kezdetektől támogatja. Közös szakmai konferenciák megszervezésében és lebonyolításában működött együtt a két szervezet az elmúlt 2 év során. A Nulla Hulladék Héthez kötődő program is az egyetemi hallgatók és a szakkollégium közreműködésére alapozva valósult meg a Humusz Szövetség Zöld Forrás pályázata keretében a PTE BTK-TTK aulájában 2012. november 30-án.

PTE Nulla Hulladék Hét

A kiállításon képek és tárgyak felhasználásával mutattunk be több „hulladékgyár” típusú terméket, és ezek környezeti hatásait, valamint minibemutatót állítottunk össze kevésbé közismert újrahasznosított termékekből. A helyszínen mérleg és túlcsomagolt termékek segítségével mindenki maga számolhatta ki, a legtöbb esetben feleslegesen használt csomagolóanyag termékhez viszonyított tömegét. A diákokkal és az oktatókkal egy rövid tesztet is kitöltöttünk vásárlási szokásaikról. A kiállítás összeállításánál igyekeztünk a személyes érintettségre helyezni a hangsúlyt.

Az inteaktív kiállítás 5 szempont alapján mutatta be a vásárlási szokásokkal összefüggő hulladékkeletkezést, illetve a hulladék megelőzésének lehetőségeit:

  1. az eldobható tárgyak mind nagyobb mértékű használata (Minden eldobható?),
  2. túlcsomagolt termékek (Hulladékgyár),
  3. a szelektív hulladékgyűjtés (Látszatmegoldások),
  4. kicsomagolt világ (Tippek és lehetőségek),
  5. újrahasználat (Bölcs döntés).

A kiállítás az aulában, az egyetemi büfé bejárata mellett lett felállítva, így a büféből éppen kisiető egyetemisták közül sokan álltak meg a standunknál.

Sokan voltak, akik nem is hallottak a „Ne vásárolj semmit nap” létezéséről, de érdekesnek találták, és többen mondták, hogy ezen a napon nem költenek majd feleslegesen. Gyakran megkérdezték, hogy valójában mi az értelme ennek a napnak, melyre igyekeztünk az egyetemisták számára is befogadható választ adni.

A kiállítás megtekintői közül többen teszteket töltöttek ki, leültek közénk beszélgetni. Tapasztalatunk szerint a legmegdöbbentőbb a fiatalok számára a különböző termékek csomagolása, és annak a súlya volt, amit le is mértek mérlegen, például egyes termékek üres flakonjait. Nagy részük sosem törődött a csomagolással.

A kitöltött tesztek rámutattak, hogy legtöbben szűk keresztmetszetben gondolkodnak a környezettudatosságról, valamint minimálisan informáltak a vásárlási szokásaikkal kapcsolatos személyes döntéseik fontosságával és hatásaival.

Az egész nap nagyon nagy élmény volt az önkénteseink számára, és úgy gondoljuk a fiatalok számára is.

Az egyetem kiváló helyszíne a kitelepüléseknek, ez a „Ne vásárolj semmit! nap” keretein belül is kiderült. Az egyetemisták tapasztalatunk szerint fogékonyak és érdeklődőek, a környezetvédelmi kérdésekben, azonban kissé járatlanok, így minél több kitelepülésre lenne szükség, hiszen amint láttuk, a törekvésünk nem hasztalan.

A programra készült kiállítási anyagot a továbbiakban iskolai oktatásban, valamint az iskolákba kihelyezett interaktív kiállításokon fogjuk bemutatni.

 

Összeállította:

Szénási Eszter, Oberlander Eszter, Rácz Alexandra és Lettnerné Berta Gabriella

Vidékfejlesztési minisztérium

 

A program  a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósulhatott meg.