Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

DAREH: megvan a mérnök

  • 2013. november 11.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Dél-Alföld jelentős részén az ivóvízbázis megőrzését célzó lépéseket tesznek a társult települések. A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás uniós forrásból bezárt szeméttelepek rekultiválásába fogott, hogy a jelen és a jövő generációinak élhető környezetet biztosítson. A pályázatban kiválasztották azt a mérnökszervezetet, amely a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja el az építés során. 

A projektben résztvevő 36 település közül 19 esetében a bezárt lerakó sérülékeny vízbázist veszélyeztet.
Gerendás kivételével mindegyik közvetlenül is veszélyezteti az ivóvízbázist: 
Almáskamarás, Ambrózfalva, Battonya, Csanádapáca, Dombegyház, Dombiratos, Elek, Gerendás, Kétegyháza, Kevermes, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Orosháza, Pitvaros, Pusztaföldvár, Újkígyós vezetése ezért is döntött úgy, hogy részt vesz a rekultivációs pályázatban. Ennek keretében 2015. év elejére - a helyi sajátosságok figyelembevételével - a bezárt szilárdhulladék-lerakókat teszik rendbe.

Az ivóvízbázis további szennyezését akadályozza meg a Társulás azon törekvése, hogy a műszaki védelem nélkül kialakított szilárdhulladék-lerakókat ártalmatlanítja, rekultiválja. (A REKULTIVÁCIÓ latin eredetű szó, jelentése: az emberi beavatkozás miatt elpusztult természeti környezet, különösen növényzet tudatos helyreállítása talajjavítással, ültetéssel.)
A DAREH Önkormányzati Társuláshoz tartozó projektterület földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részén elhelyezkedő Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területére terjed ki.
A települések jellemzően ártérperemi területen, a Körös-Maros völgyében helyezkednek el. A víztéri árterületeken, illetve a szikes-sós részeken nagy számban találhatók természetvédelmi vidékek is. Az érintett terület érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi területe a Maros-hordalékkúp térsége, ahol a jó vízelvezető rétegek gyakorisága, jellege lehetőséget nyújt arra, hogy a felszín felőli szennyezések bekerüljenek a magasabban fekvő rétegvizekbe. A települési ill. regionális vízbázisok egyik utánpótlási forrását a talajvíz jelenti, amelynek minőségét az emberi tevékenység veszélyeztetheti.
A műszaki védelem nélkül kialakított hulladéklerakók esetében a csapadék, a lerakóhoz érkező víztömeg, vagy a talajvíz kioldja a hulladéktestből a szennyező, esetleg mérgező anyagokat, melyek a talajvízbe szivároghatnak.
A hulladéklerakóból leszivárgó víz a DAREH Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás szerint is évtizedekig szennyezheti a felszín alatti vizeket.
A bezárt hulladéklerakók rekultivációjának pályázatában egyre közeledik a kivitelezés elkezdésének időpontja, az uniós pályázat szereplőinek köre ismét bővült. Közbeszerzési eljárás során kiválasztották azt a mérnökszervezetet, amely az építés során a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás megbízásából a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja majd el. A nyertes a DAREH I. Mérnök Konzorcium (konzorciumvezető: Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft., konzorciumi tagok: UTIBER Közúti Beruházó Kft., JT Infotéka Szolgáltató Kft.).
A DAREH a KEOP-2.3.0 konstrukció első fordulójában a projektterületre vonatkozóan két pályázatot nyújtott be (I. és II. ütem). Az I. ütemben résztvevő települések: Almáskamarás, Ambrózfalva, Battonya, Békéssámson, Békésszentandrás, Bélmegyer, Biharugra, Csanádapáca, Dévaványa, Doboz, Dombegyház, Dombiratos, Ecsegfalva, Elek, Gerendás, Kertészsziget, Kétegyháza, Kevermes, Körösújfalu, Kötegyán, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Makó, Maroslele, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Orosháza, Pitvaros, Pusztaföldvár, Sarkad, Szeghalom, Szentes, Tarhos, Újkígyós, Zsadány.
A DAREH Társulás a térségi szintű rekultivációs programban összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg, ebből 39 db-ot kíván megoldani az I. ütemben. Ezzel párhuzamosan zajlik a II. ütem is, amelybe 37 lerakót vontak be. A projekt megvalósítja a régió rekultivációs céljainak 40%-át, illetve az országos célok közel 5%-át. A jelentős uniós támogatás és hozzárendelt állami forrás a Társulásnak 100%-os, vissza nem térítendő támogatást jelent, a megvalósítás záró dátuma 2015. február.
A Támogató az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül települési szilárdhulladék-lerakókat érintő rekultivációs programok elvégzése tárgyú felhívást tett közzé, melyre a Társulás KEOP-2.3.0/2F/09-11-2011-0003 azonosító számon regisztrált, 2011. május 25. napon befogadott pályázatot nyújtott be. A nyertes pályázat 100%-os, vissza nem térítendő támogatást hozott a Társulásnak, és vele az itt élőknek.
A projekt bruttó összköltsége 5.257.944.681 Ft, melyet a támogatási szerződés értelmében, teljes mértékben a pályázati forrás fedez.
A projekt megvalósítási időszaka: 2012. április 27. - 2015. február 27.