Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Súlyos vízhiány Kaliforniában: fizetnek a takarékoskodásért

  • 2009. március 17.
  • humusz
Vízhiány fenyegeti az Egyesült Államok nyugati partvidékéhez közeli, gyorsan terjeszkedõ városokat. A helyzetet súlyosbítják az aszályok, amit a szakértõk a globális felmelegedés eredményének tartanak.

A nevadai sivatagban fekvő Las Vegasban olyan súlyos a vízhiány, hogy a helyi önkormányzat fizet azoknak, akik sziklakertre cserélik le a gyepszőnyeget. Ezzel is a vízzel való takarékoskodást próbálják elősegíteni. A szórakoztatóiparáról híres város elengedhetetlen tartozékai a golfpályák is, ám a gyakran nyírt gyep rendszeres öntözése már kezd pazarlásnak, sőt szentségtörésnek tűnni. A helyi Angel Park Golfklub például az elmúlt öt évben 65 holdnyi gyeptől vált meg, hogy csökkentse vízfogyasztását. A tulajdonos azonban nem tudja elképzelni, hogy csak homok maradjon a szökőkutakkal díszített oázis helyén.

A Las Vegas-i hatóságok harmadával akarják csökkenteni a vízfogyasztást, és 16 dollárt fizetnek a felszedett gyep négyzetméteréért. Akinek szivárog az öntözőrendszere, azt megbüntetik, a nagy felhasználóknak pedig aránytalanul megdrágítják a vízdíját, mert a város víztározójában, a Lake Meadben - amely egyben Amerika legnagyobb mesterséges tava - a kívánatos felére esett vissza a vízszint.

Nevadába és Kaliforniába milliókat csábított a meleg éghajlat és az, hogy az intenzív öntözés jóvoltából valójában nem természetes zöld környezetben élhettek. A globális felmelegedés miatt azonban olvadásnak indult a Sierra Nevada hegységének hótakarója, amely Kalifornia legfőbb felszíni vízforrása. A nagy nyugati városok - Los Angeles, Las Vegas, Tucson - terjeszkedése még nagyobb nyomás alá helyezi a készleteket.

Mindennek nyomán ezekben az államokban a vízfogyasztási szokások radikális újragondolására készülnek. Az arizonai Tucsonban például jövőre az új vállalkozásoknak már esővízzel kell öntözniük. Kaliforniában a nagy lakóparkok építőinek bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő vízforrásaik vannak. Los Angelesben tervbe vették a víz adagolását és azt, hogy a lakosokat tartalék félretételére kötelezik.

Las Vegasban az új otthonok elé már nem lehet füvet ültetni. A város nagy szállodái és kaszinói olyan takarékossági programot indítottak, amelynek nyomán 15 százalékkal csökkent a fogyasztás. Néhány városban azt a korábban elvetett ötletet is elővették, hogy a szennyvízt ivóvízzé alakítsák.

Hanganyag: Szvetnik Endre

 

Forrás: Inforádió.hu