Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sittfeldolgozó Egerben

  • 2006. június 28.
  • humusz
Évi 80 ezer tonna építési hulladék feldolgozására alkalmas kistérségi hulladék-újrahasznosító üzemet avattak szerdán Eger határában. [FigyelõNet, MTI-Eco]

A közel 540 millió forint értékű beruházás költségeinek 75 százalékát az Európai Unió, 20 százalékát a központi költségvetés biztosította, így csupán 5 százaléknyi önrész terhelte a helyi önkormányzatot. Nagy Imre, Eger polgármestere elmondta: a közel 100 ezer lakosú kistérségben jelenleg évente mintegy 60 ezer tonna építési hulladék keletkezik, ami az előrejelzések szerint 2025-re 80 ezer tonnára emelkedik.

Az építési, vagyis az úgynevezett inert hulladék eddig a helyi szeméttelepekre került, mostantól viszont a feldolgozás után útalapok készítéséhez, illetve betonadalékként hasznosítják. Ez egyben azt jelenti, hogy megnövekszik a térségi hulladéklerakó élettartama, ugyanis évi 60-80 ezer tonnával kevesebb hulladék halmozódik fel. Ugyanakkor a feldolgozás és a másodnyersanyagok értékesítése során bevétel keletkezik - mondta Nagy Imre.