Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Reflexes hulladék felszámolás

  • 2008. november 22.
  • humusz
Illegális hulladéklerakókat számolnak fel hat településen a gyõri Reflex Környezetvédõ Egyesület szervezésében a környezetvédelmi tárcától nyert 6 millió forintos pályázati támogatással.

 

Az szja 1 százalékos felajánlásaiból országosan mintegy 250 millió forint gyűlt össze erre a célra 34 ezer adózó jóvoltából. Ebből a forrásból nyert a Reflex mintegy 6 millió forintot. A pályázati pénzből öt Győr- Moson-Sopron és egy Veszprém megyei község huszonöt helyszínén számolják fel az illegális hulladéklerakókat. Közel 600 köbméter építési törmeléket és háztartási hulladékot juttatnak el közmunkások, önkéntesek és helyi gépi rakodó vállalkozók közreműködésével a győri Kommunális Szolgáltató Kft.lerakóiba.

A költségek 80 százalékát a pályázati pénzből fedezik, 15 százalék a természetbeni munka, s 5 százalék az érdekelt önkormányzatok anyagi hozzájárulása - mondta a Szűcs Gábor, a Reflex projektvezetője.

Az 1.200 lakosú Győr megyei Kunszigeten tegnap és ma mintegy 120 köbméter hulladékot szállítanak el nyolc helyszínről. A hétvégén pedig a tényői illegális lerakó felszámolására kerül sor.

A Reflex fontosnak tartja a "hulladék elhagyó" szemlélet megváltoztatását. Ennek érdekében az önkormányzattal együttműködve tájékoztatókat tartanak a diákoknak az iskolákban, a falvak lakóival pedig fórumon beszélik meg, hogy mit kellene másként csinálni a környezet megóvása érdekében.

 

Forrás: Greenfo / MTI