Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Rába szennyezéséről

  • 2006. január 23.
  • humusz
A Vas megyei horgászok szerint élettelenné vált a folyó közel 10 kilométeres szakasza. A vizsgálat költségeit a Vas megyei Horgászszövetség kérésére a környezetvédelmi minisztérium fedezi. Szentgotthárdi hírek a Rábáról. Forrás: www.nh.sztg.hu


Persányi Miklós januári, körmendi látogatása során éles vita alakult ki a Rába osztrák oldalról történő szennyezése ügyében. Miközben a miniszter a további vizsgálatokat szorgalmazta, és a diplomáciai írott és íratlan szabályainak betartására hívta fel a figyelmet, a megyei horgászszövetség elnöke egy közelmúltban elvégzett vizsgálat eredményét adta át Persányi Miklósnak.

Csécs Sándor hangsúlyozta, a szennyezés elpusztította a táplálékláncot, a határtól 12 kilométerre fekvő Magyarlakig gyakorlatilag üres a Rába. Az őshonos halak elvándoroltak, a telepített állomány pedig nem tud szaporodni. Az elnök elmondta, a szövetség egy uniós pályázaton félmillió eurós támogatást nyert, amelyből a horgászturizmust kívánták fejleszteni. A kialakult állapotok miatt azonban félő, hogy elmaradnak a turisták.

Csécs Sándor szerint a szövetséget évente közel 20 milliós kár éri a szennyezés miatt, az elnök egy biológiai hatástanulmány elvégzésének támogatását kérte a minisztertől.

Persányi Miklós válaszában ígéretet tett arra, hogy a vizsgálat költségeit a tárca fedezi, egyúttal felhívta a figyelmet, ha sikerül bebizonyítani az anyagi károkozást, a szövetség pert indíthat a bíróságon. A miniszter szerint egy sikerrel záruló próbaper elősegítheti az osztrák hatóságok keményebb fellépését is a Rába szennyezés megszüntetése ügyében.