Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Polietilén mikroszemcsék milliói találhatók meg a kozmetikumokban

  • 2015. szeptember 26.
  • PKata

A mindennap használt kozmetikai termékek és tisztítószerek hatalmas mennyiségben tartalmaznak műanyag szemcséket, amelyek aztán kijutnak a környezetbe és károsítják a vízi élőlényeket, állapították meg a Plymouth University kutatói. Egyes termékek, például egy arcradír minden egyes használatakor 100 000 apró műanyag szemcse kerül ki a környezetbe, melyet általában térfogatnövelő szernek vagy súrolószernek raknak bele a kozmetikumba.

 

„Döbbenten láttam, milyen óriás mennyiségű műanyag mikroszemcsét tartalmaznak a minden nap használt kozmetikumok” – mondta Imogen Napper PhD hallgató, aki a tengerbiológus Richard Thompson professzorral együtt vezette a kutatást.”

“Az Egyesült Királyságban jelenleg 80 -féle olyan arcradír van a piacon, amelyik műanyag szemcséket tartalmaz. Néhány cég jelezte, hogy önként ki fogják vonni a mikroszemcséket a termékeikből. A fogyasztó édeskeveset tehet a szennyezés megelőzésére.” A műanyag mikroszemcséket a természetes tisztító, elhalt hámsejteket eltávolító anyagok helyettesítésére tették termékekbe: a kéztisztítókba, szappanokba, fogkrémekbe, borotválkozó habokba, fürdőhabokba, samponokba és napvédő krémekbe.

Eközben egyre gyűlnek a bizonyítékok arról, hogy a tengervízben már ma is nagy mennyiségű műanyag található, és körülbelül 700 tengeri élőlény-fajnál megállapították, hogy természeti környezetében  a szennyező anyagok 90 százaléka műanyag. A kutatók becslése szerint ezen az úton – a kozmetikumokkal – 80 tonna mikroszemcse mosódik bele évente az óceánba – egyedül az Egyesült Királyságban.

A kutatáshoz kiválasztottak néhány arcradírt, amelyeknek összetevői között felsorolták a műanyagot, és vákuumos szűréssel kinyerték belőle a műanyag szemcséket. A további elemzést elektronmikroszkóppal végezték. Az elektronmikroszkóp kimutatta, hogy a termék minden 150 milliliterében valahol 137 000 és kétmillió nyolcszáz ezer között van a mikroszemcsék mennyisége.

Richard Thompson professzor, aki a tengerek elszemetesedését vizsgálja immár 20 éve, megjegyzi: „Ezeket a termékeket használva, szükségtelenül elszennyezzük az óceánokat. … Korábbi kutatásaink már megmutatták, hogy a műanyag mikroszemcséket megehetik a halak és a kagylók, és a laboratóriumi kísérletek szerint negatív hatással van ezen élőlények szervezetére.”

 

Forrás: fuggetlen.wordpress.com