Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pezsgők eldobható palackban

  • 2005. augusztus 13.
  • humusz
pezsgo.jpg Nincs betétdíjrendelet, mehet a szemétbe az üveg címmel jelent meg a Magyar Hírlapban Szilágyi A. János írása, mely a civilek mellett a környezetvédelmi tárca véleményét is bemutatja.
Szeptembertől a visszaváltható helyett egyszer használatos üvegben árusítják a pezsgőket és a vermutokat is. Így tovább csökken az újratölthető italcsomagolások egyébként is alacsony aránya. A zöldek a kedvezőtlen tendenciáért a kormányt is hibáztatják, mert nem tette kötelezővé a betétdíjas palackok árusítását.

Beigazolódni látszanak a környezetvédők félelmei. A régóta ígért betétdíjrendelet hiányában lassan megszűnnek a visszaváltható italcsomagolások. Az elmúlt hónapokban elvérzett az utolsó üdítős (Golden Valley) betétdíjas palack, a következő hetekben hasonló sors vár a pezsgős- és a vermutosüvegekre is. A Törley Pezsgő Pincészet Kft. szeptember 5-én tér át az egyszer használatos palackok árusítására. A fogyasztók a korábban vett pezsgősüvegeiket november 30-ig válthatják vissza az üzletekben, amelyektől év végéig vásárolja vissza a Törley a régi kiszerelést.
A betétdíjrendszer megszüntetését a mosás, szállítás veszteségei mellett  a Törley főként az importpezsgők növekvő számával indokolta. "Milliószámra keveredtek a hazaiak közé külföldi, újratöltésre nem vagy csak nehezen alkalmas üvegek" – indokolta a cég döntését Iglódi Csaba kommunikációs vezető. Információink szerint hasonlóan alakul az Éva vermutosüvegek sorsa is. Az italt már csak egy hónapig, szeptember 20-ig árusítják betétdíjas üvegben.
A visszaváltós palackok fogyatkozásával nőnek a szeméthegyek – értékelte a helyzetet a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) programvezetője. A zöldszervezet szerint a betétdíjas csomagolások kötelező arányának meghatározásával lehetne megállítani a kedvezőtlen folyamatokat. Tömöri Balázs úgy véli, a darab alapú termékdíj bevezetése csak a sörök piacán segítette az eldobható csomagolások visszaszorítását. Az alumíniumdobozok árának emelése miatt a fogyasztók inkább az üveges söröket választják. A HuMuSz szerint a sörök példája azt bizonyítja, hogy megfelelő ösztönzőkkel meg lehet teremteni a betétdíjas termékek piacát.

Erre szolgálna az elvileg jövő januárban életbe lépő betétdíj-rendelet. A kormány által már jóváhagyott koncepció szerint az új szabályozás nem tenné kötelezővé a betétdíjas palackok árusítását, csupán azt határozná meg, hány százalék ilyen áru készletben tartásával mentesül a gyártó, forgalmazó a termékdíj megfizetése alól.

A piaci tendenciák megváltozásához idő kell, a lehetőségekhez képest nem állunk rosszul – reagált a HuMuSz aggodalmaira a környezetvédelmi tárca szakértője. Borsányi Bognár Levente sikerként értékelte, hogy az új termékdíjas rendszerrel sikerült megakadályozni a fémdobozos sörök terjedését, és tíz százalék körül stabilizálták a betétdíjas üvegek arányát. Az üdítőknél jelenleg csak a kínálat egy-öt százalékát árusítják visszaváltható csomagolásban, de a minisztérium szerint a betétdíjrendelet megjelenésével 2010-ig fokozatosan emelkedni fog ez az arány.

Zöldek kontra ipar

Töltsük újra, vagy hasznosítsuk a csomagolást? Régóta vitáznak szakmai körökben is ezen. A zöldek szerint az első az igazi megoldás, hiszen így nem keletkezik (annyi) hulladék. Az ipar (és úgy tűnik, a fogyasztók is) vi­szont az eldobható, de szelektív gyűjtéssel feldolgozható rend­szert támogatják. Tény, hogy a visszagyűjtést és a feldolgozást koordináló Ökopannon Kht. szervezésében évről évre nő a hasznosított italcsomagolások aránya.

Szilágyi A. János