Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pármai fesztiválok a hulladékcsökkentés jegyében

  • 2009. április 24.
  • humusz
Szerző: 
admin
Párma tartomány „Ökoünnepek" című programsorozatot indított útjára. Ennek keretén belül „Ökoünnep" tanúsítványt szerezhetnek azok a rendezvények, melyek hulladékcsökkentési lépéseket valósítanak meg a fesztivál lebonyolítása során.

 

A program célja, hogy csökkentsék, illetve a fenntarthatóság elvei szerint kezeljék a helyi fesztiválok során képződő hulladékot. Fontos lépés ez, hisz csak nyaranta átlag 300 búcsút, kisebb-nagyobb ünnepséget szerveznek a helyiek; melyek tudatos felelősségvállalás nélkül jelentős mennyiségű szeméttermeléssel járnak. Az ötlet célja a hulladék és a környezetterhelés csökkentése, illetve a nevelés, azaz a környezettudatosság terjesztése a résztvevők körében.

A tartomány 2009-ben összesen 10 ezer euróval támogatja azokat a június 20. és november 30. között megrendezésre kerülő ünnepi eseményeket, melyek gyakorlati lépéseket tesznek a program során képződő hulladék megelőzése, csökkentése érdekében. A támogatást - fesztiválonként max. 2.500 eurót - pályázati úton osztják szét, a pályázaton pedig azok a rendezvények „indulhatnak", melyek előzőleg már megszerezték az „Ökoünnep" minősítést.

A tartomány tehát „Ökoünnep" emblémát adományoz azon rendezvényeknek, ahol a szervezők például külön gyűjtik a papírt, üveget, fémet, műanyagot és a használt sütőolajat; hulladékcsökkentést célzó lépéseket valósítanak meg (pl.: az ételmaradékot állatmenhelyre juttatják el; visszaváltható üvegekben adják az italokat; mosogatógépet használnak; többször használatos evőeszközöket és tányérokat használnak, stb.) vagy esetleg szelektív gyűjtéssel, újrahasznosítással kapcsolatos játszóházat szerveznek a fesztivált meglátogató gyerekek számára.

A programsorozatot a Legambiente - az egyik legnagyobb olasz környezetvédő szervezet - és a WWF helyi csoportjai is segítik: a főbb „Ökoünnepeken" standokkal jelennek meg, hogy környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási témakörökben információval lássák el a megjelenő érdeklődőket.

 

Fordítás: B.E. - L.B.

 

Forrás: Provincia di Parma és Notizie Parma