Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pár év alatt heggyé nőne a szemét

  • 2007. október 01.
  • humusz
Felelõtlen lustaságból rengeteg levegõt és újrahasznosítható hulladékot dobunk ki. Azzal magyarázzuk, hogy kevés a szelektív gyûjtõhely Szegeden és környékén. Februárra majdnem száz gyûjtõsziget és harminchat hulladékudvar nyeli a válogatott szemetet. Minden szelektív hulladék hasznosul. [Forrás: STOP/delmagyar.hu]

Szeméthegy nőhet körénk ha nem figyelünk

A szegedi "kukastatisztika" szerint fejenként átlagosan legalább hetven deka hulladékot termelünk naponta. Egy kétgyermekes család - főként ha főz is otthon - összes szemetét egy kukába ömlesztve egy hét alatt nagyjából harminc kilót produkál. Az ételmaradékok, használt újságok, valamint a vegyes műanyag-, fém és üveggöngyöleg megtölt egy átlagos százhúsz literes kukát. Ha a család ráadásul hanyag, és a tejes és az üdítős palackokat nem tapossa laposra, a kuka negyedében pusztán levegőt tárol. Ez akkor igazán megdöbbentő, ha beszorozva a hetek számával kiderül, hogy egy év alatt egy háztartás minimum háromszáz liter levegőt kidob. Nem a levegő a probléma ebben, hanem az, hogy összetömörítés után is rengeteg helyet foglal el a hulladéklerakó telepen.

Nagy Edina, az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. másodnyersanyag ügyintézője szerint, ha a térség mind a negyedmillió lakója, akinek a szemetét jelenleg az új sándorfalvi úti lerakó fogadja, válogatás nélkül összehajigálna mindent, a hulladékmennyiség két hét alatt derékmagasságig megtöltené a Dóm teret. A hulladékválogató ezt a mennyiséget higiéniás okból nem szortírozza, hanem úgy ahogy van, felkerül a depóniára. Ha ennek a szeméthegynek az alapterülete a Dóm tér kétszerese, akkor a tömörített vegyes szemét két-három havonta egy méterrel emelné a magasságát. Ebben az iramban akár tizenöt éven belül betelne a lerakó.

Ha viszont szelektálunk, azaz külön-külön dobjuk sárga zsákba vagy szelektív gyűjtőbe a műanyagot, papírt, üveget, fémet és komposztálható növényi maradékot, akár kevesebb mint a felére csökkentjük az abszolút használhatatlan szemét mennyiségét. A kifogás, miszerint Szegeden és a térségben egyáltalán kevés a szelektív gyűjtősziget és hulladékudvar, már csak idén magyarázza a lustaságot. A százhatvanhárom ezer lakosú megyeszékhelyen és környékén a környezetgazdák eddig huszonkét gyűjtőszigetet és hat hulladékudvart üzemeltettek.

A szegedi regionális hulladékgazdálkodási program részeként 2008. február végéig Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében 1,2 milliárd forintos beruházással összesen hetven gyűjtőszigetet és huszonhét hulladékudvart épít a kivitelező konzorcium. Onnan is minden szelektíven gyűjtött hulladék újra hasznosul. Az évente beszállított háromezer tonna hulladék a kapacitás ötöde, tehát bőven fér még. Nagy része papír, azt követi az üveg, műanyag és fém. A papírt, fémet, műanyagot átválogatják, bálázzák és tizenöt cégnek értékesítik. Az üveg az orosházi üveggyárban születik újjá.

STOP