Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Osztrák válasz a szemétégető ügyében

  • 2007. május 08.
  • humusz
A Szentgotthárd közvetlen szomszédságába tervezett osztrák hulladékégetõ ellen széleskörû tiltakozó mozgalom bontakozott ki Magyarországon. Hegyi Gyula, az Európai Parlament magyar képviselõje ezzel kapcsolatban levélben kérte osztrák szocialista képviselõtársait, tegyenek meg mindent azért, hogy ne épülhessen meg a környezetre veszélyes beruházás a magyar határ mentén. [Forrás: OrientPress, május 8.]
Az osztrák szocialisták nevében válaszoló Christa Prets burgenlandi EP-képviselő kijelentette, hogy 'a szemétégetőt tervező BEGA még nem nyújtott be hivatalos engedélyezési kérelmet'. A cég ugyanakkor ezekben a napokban nyilatkozatot ad ki a projekt környezeti hatásaival kapcsolatban. Az osztrák és magyar hatóságoknak, zöld és más civil szervezeteknek, érdekelt állampolgároknak három hónapon belül kell véleményt nyilvánítaniuk, adott esetben ellent mondaniuk a nyilatkozatnak. A nyilatkozat 14 szakkérdést - levegőszennyezés, forgalomterhelés, zaj és egyéb kockázatok - tárgyal, amelyeket egyenként is meg lehet támadni. A cég ezt követően nyújthatja be a környezetvédelmi hatástanulmányt, várhatóan 2007 szeptemberében.

Hegyi Gyula azt javasolja a Vas megyei önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, hogy a három hónapos határidőn belül mindenképp tegyék meg kritikai észrevételeiket. A burgenlandi tartományi kormány végső döntése nagy mértékben attól függ, hogy a beruházó cég érveivel szemben milyen hatásos ellenérveket tudunk felsorakoztatni, illetve milyen széleskörű a tiltakozás Magyarországon.