Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ólom a gyermekjátékokban

  • 2007. augusztus 15.
  • humusz

A magyarországi játékboltok polcairól is már szerdán leveszik azokat a játékokat, amelyeket veszélyességük miatt visszahívott az amerikai Mattel játékgyártó cég.

 

 

A vezető amerikai játékgyártó kedden jelentette be, hogy Kínában gyártott több játékát is visszahívja, mert egyeseken a festék a megengedettnél több ólmot tartalmaz, másoknak kis, mágneses alkatrészei leválhatnak, ezért veszélyesek a gyerekek számára.

Tóth Tibor, a Mattel Toys Hungary vezetője kedden, a nemzetközi bejelentést követően az MTI-t arról tájékoztatta, hogy visszahívják a "Verdák" kisautó sorozatban szereplő "Sarge" nevű kisautót, amelyet 2007 márciusa és júliusa között gyártottak. A kisautó festésében található ólom koncentrációja kis mértékben meghaladja az előírásokat, ezért veszélyes lehet. A termék kis számban került forgalomba Magyarországon, összesen 422 darabot érint a visszahívás.

Visszahívnak emellett több olyan terméket is, amelyek apró mágneseket tartalmaznak. Ezek a termékek 2007. január előtti gyártásból származnak, és a mágnesek kieshetnek belőlük. A mágnesek lenyelve vagy orrba helyezve sérülést okozhatnak, különösen abban az esetben, ha összetapadnak.

 

Ezeknek a játékoknak a többsége már nincsen kereskedelmi forgalomban, az idei évtől kezdődően pedig a Mattel megváltoztatta a mágnesek rögzítését, így már biztonságosak. A magyar cégvezető szerint e termékek 10 ezer feletti számban kerülhettek Magyarországon forgalomba.

Tóth Tibor elmondta, hogy a hibás termékekről tájékoztatták viszonteladóikat, így a veszélyesnek minősített játékok szerdán lekerülnek a magyar üzletek polcairól. A cég magyar érdekeltsége egyeztet az ügyben a fogyasztóvédelemért felelős hatósággal is.

 

 

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum