Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

OHÜ: hulladékgazdálkodási évértékelő

  • 2014. január 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az eddig beadott kérelmek alapján a csaknem száz hulladékgazdálkodási közszolgáltató mintegy 60 százaléka már megkapta a minősítési okiratot - közölte Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) ügyvezetője.

Az ügyvezető az 2013-as évet értékelve elmondta: az OHÜ tevékenységét, hatáskörét alapvetően határozza meg a 2012-től hatályos termékdíj-, és a 2013-ban életbe lépett hulladéktörvény. Ez utóbbi végrehajtása során a hulladékgazdálkodási ügynökségre új feladatok hárultak, amelyek közül kiemelkedik a közszolgáltatók minősítése, amit a nyár végétől végez az ügynökség.

A díjköteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésének, kezelésének, feldolgozásának és hasznosításának részfinanszírozására összesen mintegy 10,3 milliárd forintot tervezett az OHÜ 2013-ra, míg 2012-ben 9,3 milliárdot fordított erre.

Az OHÜ vezetőjének becslése szerint az idén várhatóan 10,7 milliárd forint áll majd rendelkezésükre. Szinte mindegyik hulladéktípus gyűjtésében szükségszerű a javulás, mivel szükséges közelíteni a 2015-től, illetve a 2016-tól esedékes európai uniós elvárásokhoz. Ennek érdekében a hulladékgazdálkodási ügynökség több évre szóló tervezési rendszert alakít ki.
Az ügynökség által benyújtott dokumentumok minisztériumi engedélyeztetése folyamatban van, várhatóan ez év elejétől kezdve hirdethetik meg a pályázatokat.

Magyarországon szelektív hulladékgyűjtésre a lakosság mintegy 90 százalékának van lehetősége, de rendszeresen csak 13-16 százalék él ezzel. Az OHÜ 2013-ban is arra törekedett, hogy minél szélesebb körben érje el a lakosságot, és tegye egyre ismertebbé a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Az országos kampányok mellett az internetes fórumokon is -hatékonyan kiaknázva az interaktív kapcsolatot - igyekeznek minél több hasznos információt átadni. 


Az idei évet az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtését célzó országos kampánnyal kezdi az OHÜ.


Elkészült az OHÜ iparfejlesztési pályázati rendszere 1.55 milliárd forint kerettel, 44 támogatható részcéllal. A pályázati lehetőség megismerése céljából minden tisztelt érdeklődőt arra kérünk, hogy alaposan tanulmányozza át a www.szelektivinfo.hu/iparfejlesztes honlapot, a pályázati felhívást és a kapcsolódó dokumentumokat! 
A pályázatokat 2014.01.10-től fogadja az OHÜ, a beadási határidő: 2014.02.25.

Forrás: Greenfo