Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ötvenmilliárdos papírgyár épül Dunaújvárosban

  • 2007. szeptember 12.
  • humusz

Dunaújvárosi papírgyárának területén újabb, hulladékból hullámlemez papírt gyártó üzemegységet tervez az osztrák Prinzhorn Holding. A 260 új állással járó beruházás értéke 200 millió euró (mintegy 50 milliárd forint). A megvalósulás feltétele, hogy a befektetõ saját erõmûbõl nyerhesse a termeléshez az áramot és gõzt.

 

 

Az engedélyek beszerzése, a megállapodások, szerződések kimunkálása halad, ha nem is túl gyorsan - mondja Harald Ganster, a holding papírgyárakat tömörítő részlegének (Hamburger Containerboard Division) ügyvezető igazgatója. A finanszírozást részben saját erőből, részben bankhitelből oldják meg, s bár pályáznak az ilyen beruházásokhoz elnyerhető magyar kormánytámogatásra is, ez a teljes öszszegnek csak igen kicsiny hányadát tenné ki. A tárgyalások még nem zárultak le, s amíg nincs szerződés, nem kívánnak a reménybeli összegekről nyilatkozni. Egyelőre még arról sincs konkrétum, ki lenne a szakmai partner a széntüzelésű erőmű felépítésére tervezett cégben.

A saját áram feltétele a gyár létesítésének - hangsúlyozza az ügyvezető igazgató. Magyarországon ugyanis lényegesen drágább az energia, mint például Ausztriában. A Dunapack dunaújvárosi gyára egyelőre a szomszédos Dunaferrtől vásárolja az áramot és a gőzt, az előbbi egy tonna (400 euróért eladható) papír előállítására számítva 90 euróba kerül - a pitteni (Alsó-Ausztria) gyár ugyanezt 40 euróért szerzi be.

Engedélyekre van még szükség, és persze a megállapodásra egy arra alkalmas - valószínűleg Magyarországon jelen lévő külföldi - energiacéggel.

Ha minden jól megy, az új papírgyár 2010-ben megkezdheti a termelést. Évente 350 ezer tonna hullámpapír kerülne innen ki, mégpedig olyan különlegesen vékony és könynyű változatban, amely kisebb termékek csomagolására alkalmas. Az alapanyagot, a hulladékot a cég már meglévő és párhuzamosan bővítendő gyűjtőhálózatából szeretné biztosítani, legalábbis részben. A tervezett mennyiség előállításához 400 ezer tonna használt papírra van szükség - a hiányzó mennyiséget a Prinzhorn-csoport másik, külföldi egységeket magában foglaló részlege szállíthatja. A holding harmadik nagy cégcsoportja, a Packaging állítaná elő a termelt hullámpapírból a dobozokat (idetartoznak a Dunapack ukrajnai, romániai, lengyelországi, bulgáriai és horvátországi leányvállalatai).

A papírbegyűjtés megszervezése különösen fontos, s nem csak a termelőnek - hangsúlyozza Ganster. Magyarországot az Európa Unió ugyanúgy kötelezi bizonyos mennyiség újrafelhasználására, ennek teljesítését segítené elő az új gyáregységhez kapcsolódó hálózat.

A teljesen a Thomas Prinzhorn irányította Prinzhorn Holding tulajdonában lévő Dunapack három helyen termel Magyarországon: Dunaújvárosban, Nyíregyházán és Csepelen. A teljes holding éves forgalma 850 millió euró.

 

 

 

Forrás: Népszabadság Online