Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne habozzon! - újra a Rába

  • 2006. január 09.
  • humusz
A magyar kormányzat a lehetõ legkomolyabban és leghatározottabban lép fel minden olyan ügyben, mint a Rába habzása is - jelentette ki körmendi sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.
Persányi Miklós úgy fogalmazott: "békeidőben és jogállamban megengedett minden eszközt igénybe vesznek". Hozzátette: a Rába habzása egy olyan ügy, amely több éve borzolja a folyó mentén élők kedélyét. "Itt többről van szó mint a habról, ez párosul a Rába vízminőségének az elmúlt esztendőkben tapasztalt és egyértelműen mérhető romlásával is, amit mi az osztrák fél tudomására hoztunk" - mondta.
Közölte: a folyó olyan vízminőségi paraméterei is romlottak mint a kémiai oxigén igény, valamint a bizonyos sók és oldott anyagok koncentrátuma is megváltozott. "Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk és minden szinten, a legmagasabb szinteken is intézkedést sürgettünk".

Elmondta, szinte az egyetlen rendezetlen kérdésként került az asztalra a Rába szennyezésének ügye a közös osztrák-magyar kormányülésen is, ahol az osztrák fél olyan választ adott, hogy dolgoznak az ügyön és szeretnének eredményt is elérni. "Egyértelműen képviseltük a magyar álláspontot és nagyon remélem, hogy az osztrák fél az eddigi időhúzó taktikáról most már valóban a cselekvések talajára fogja áthelyezni a súlyt" - mondta.

Persányi Miklós az MTI kérdésre válaszolva azt mondta: a bírósági utat ebben a konkrét esetben egyelőre nem tartja szükségesnek, megfogalmazása szerint a két szomszédos ország jó viszonya érdekében további türelem tanúsítására van szükség. Arra a felvetésre, miszerint a folyó mentén élők demonstráció szervezését helyezték kilátásba a Rába védelmében, Persányi Miklós úgy fogalmazott: "a lakossági elégedetlenség kifejezése egy jogállamban teljesen elképzelhető és jogos fellépési forma". Hozzátette: egy ilyen demonstrációnak szerinte akkor lenne értelme, ha az nem csak magyar tiltakozás lenne. "Ha itt valaki ilyen tervekkel foglalkozik, én jó tanácsként azt tudom mondani, hogy ebben kooperáljanak az osztrák barátaikkal" - fűzte hozzá. Forrás: greenfo/MTI