Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napos napok

  • 2013. május 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az országban számos rendezvényen várják az érdeklődőket a Napos Napokon. Gyermek és felnőtt egyaránt megtalálja a számára érdekes elfoglaltságot, gyakran egy helyen. Cikkünk a rengeteg esemény közt igyekszik eligazítani az érdeklődőt. Éljünk a Nappal és a lehetőséggel!

Kismaroson a világ első napelemes vonatján utazhatnak az érdeklődők, sőt a technikai kérdéseket is feltehetik a kalauznak vagy a mozdonyvezetőnek. A nyílt napot május 11-én 13 órakor nyitja meg az Ipolyerdő Zrt, a Királyréti Kisvasút üzemeltetője. A magyar mérnökök és kivitelezők által kifejlesztett és helyben készített prototípus különleges mérföldkő lehet a kisvasutazásban. Ugyanis a már eddig is környezetbarát tömegközlekedésnek számító erdei vasutazás ezzel a motorkocsival zéró helyi kibocsátásúvá válik.

 

Kreatív foglalkozásokkal és Napos Napok bemutatóval várja az érdeklődő felnőtteket és gyermekeket Miskolcon a Miskolci Galéria (Rákóczi u. 2.) előtt az Ökológiai Intézet Alapítvány május 9 és 16 óra közt. Ugyanitt előadást tart a Zöld Kapcsolat Egyesület a napenergia használatáról. Másnap ugyanitt előadás és energiahatékonysági bemutató várja az érdeklődőket. 10-én 10 és 11 óra közt a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában (Ibolya u. 41.) mutatja be egy makett segítségével, hogyan hasznosíthatjuk a nap energiáját a háztartásban és a kertészetben. A makettet a Lakóotthonban élő értelmi sérült fiatalokkal együtt készítették el. A makett egy lakóházat ábrázol napelemekkel, vízmelegítő tartályt, és egy üvegházat. A bemutatón 14 fiatal vesz részt. 11-én a Városház parkban az Ökológiai Intézet sátrában napenergiás bemutató lesz 10 és 15 óra közt.

Az ország keleti csücskében, Márokpapiban napkollektoros, napcellás rendszer bemutatása - előadás lesz május 9-én és 10-én 10-11 óra közt a Kossuth u. 111-ben, a Csiperke Erdei Iskolában.

Napkollektorokat mutat be Nyíregyházán a Nap és Megújuló Energiahasznosító Stúdió (Tavasz út 4.) 9-10-én 9 és 16 óra közt. Szintén a szabolcsi megyeszékhelyen a Thermo-Centrum Épületgépészeti Áruházban (Mező u. 35.) 9-10-én bemutató, szakmai tanácsadás lesz 9 és 17 óra közt.

Nyíregyháza-Sóstófürdőn (Berenát utca 7.) május 11-én 15 és 16 óra közt az E-misszió Egyesület és az Egészéges és Fenntartható Jövőért Alapítvány bemutatóval egybekötött előadás tart a természet- és környezetvédelemről és a nap hasznosítási lehetőségeiről a FUTUROBI játszóházban.

A legnevesebb szakmai rendezvény a Dorog melletti Máriahalmon lesz a Művelődési házban (Széchenyi Ferenc utca 38/a.) május 9-én 14 és 18 óra közt. A megújuló energiaforrásokról és helyi gazdaságfejlesztésről hallhatunk előadásokat és kérdezhetjük a neves előadókat. Az előadások: Dr. Munkácsy Béla (egyetemi adjunktus [ELTE], környezetmenedzser): európai helyzetkép és hazai esettanulmányok a magyar valóság tükrében, Kiss László (geotermikus szakmérnök) - lehetőségek és esettanulmányok a geotermia tárgyköréből, Kollár Károly (Sárisáp polgármestere) - megújuló energiaforrások a térségi gyakorlatban.

Pécsett, a Csontváry sétányon május 10-én 14 és 17 óra közt a Mosolymanó Egyesület projektor segítségével napenergiával kapcsolatos kisfilmeket vetít. Közben játszóházat tart a gyerekeknek, akik napenergiával működő játékok összeszerelésében és kipróbálásán vehetnek részt.

Szintén 10-én Téten a Kisfaludy Károly ÁMK-ban (Debrecen utca 3.) napos totó kitöltésével tesztelhetik az érdeklődők tudásukat.

Solton a Petőfitelep Jövője Egyesület május 11-én 10 órakor a Családi Napközit mutatja be, mely fejlesztési támogatás keretében korszerűsíteni tudja fűtési rendszerét, felhasználva a napenergiát is. A 4 évszakos fűtési rendszert kiépítő vállalkozás is be tudja mutatni, egyéb technológiáit és berendezéseit. Helyszín: Katona József u. 23.

Leányfalu Önkormányzata a Leányfalu Házban (Móricz Zsigmond út 124.) tart nyílt napot, Napkollektorokat gyártó cégek képviselői mutatják be melegvíz termelő sík- és csöves kollektorok különböző formáit a helyszínen rögtönzött kiállítás keretében. Előtte rövid ismertetést tartanak a napenergia hasznosításának előnyeiről és fajtáiról. A meghívott lakosok és vállalkozók kérdezhetnek a gyártó-forgalmazó cégektől az alkalmazások fajtáiról is. Időpont: május 11., 9-14 óráig.

Székesfehérváron a május 11-én 10 és 14 óra közt a Gaja Környezetvédő Egyesület tart nyílt napot és tanácsadást a Kelemen Béla út 30/A. alatt (István Király Általános Iskola), megújuló energiák bemutatásával, különös a napenergia használatát népszerűsítési szemléltető eszközök segítségével, illetve energia totót tölthetnek ki az érdeklődők.

Május 11-én 11 és 17 óra közt Füzesabonyban a Civil Expón (Ifjúság tér 17.) az egri Életfa Környezetvédő Szövetség tanácsokat ad a napenergia használattal kapcsolatban, bemutatják a megújuló energiákat, a napenergiát népszerűsítő szemléltető eszközök segítségével, energia totót lehet kitölteni standjukon.

A főváros sem maradhat ki a Napos Napokból, a Ferencvárosi Önkormányzat által szervezett Ferencvárosi Családi Egészség- és Sportnapon (Haller u. 27.) az Ökoszolgálat Alapítvány standján napenergiás bemutató, tanácsadás lesz, napenergiás totó kitöltésére vállalkozhatnak az érdeklődők május 11-én 10 és 16 óra közt. A Levegő Munkacsoport (Üllői út 18. I. em. 9/A) napenergiával kapcsolatos tanácsadást tart május 9-10-én 10 és 16 óra közt. Alkalmas-e a házam? Hol kezdjek neki? Hogyan kérjek árajánlatot? Mekkora berendezés kell? Ezekre igyekeznek választ adni az érdeklődők számára. A Római-parton a Kajak Kenu Alapítvány mutatja be az új kondenzációs gázkazánnal ellátott fűtés és használati melegvíz rendszerhez napkollektor csatlakoztatását. A lapostetős épület lehetővé teszi a tetszőleges tájolását a kollektoroknak. Helyszín egy vízisport telep, amelyet kb. 300 fő használ. A melegvíz felhasználás több napszakban is történik, ennek következtében a várható megtérülési idő rövid. A helyszínen gyerekeknek napelemes játékok lesznek. Időpont: május 10-én 13 és 19 óra közt, helyszín: Királyok útja 255., Római-parton a Pünkösdfürdő u. végétől délre 150 m.

Aki pedig kirándulni is szeretne és izgalmas vetélkedőn, akadályversenyen venne részt 11-én szombaton, az felmászhat Pomázról vagy Szentendréről a Kő-hegyre, ahol 11 órától a Kő-hegyi Menedékház körül napelemes feladatok, napenergiás kérdések, napos totó és számtalan izgalmas feladat és nyeremények várják a versenyszelleműeket, a Levegő Munkacsoport jóvoltából.

Nem csak a strandon lehet barátkozni a Nap sugaraival Fonyódon, hanem a szombati helyi piac forgatagában is a Piac téren (május 11-én 8:30 és 12:30 közt). Napenergiás tanácsadást és bemutatót tart a Nők a Balatonért Egyesület. Keressék a Környezeti Tanácsadás sátrat!

Május 15-én 9:30 és 13 óra közt projektnyitó konferenciát tart Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Szent István Király út 142. alatt. Előadások lesznek a megújuló energiákról, környezeti nevelésről és a Napos Napok programsorozatról. A program végén a Futura megtekintésére is lehetőség van! A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: Reményi-Szokoli Mónikánál a [email protected] címen.

Május 25-én 10 és 15 óra közt Egerben (Bartók Béla tér 4.) a Csodák-Csodája Alapítvány előadást tart. A táplálkozáson keresztül közelítjük meg a fenntarthatóság kérdését. A rendezvény keretén belül megtekinthető egy napelemes aszaló makett is, mely a háztartások energiafelhasználást csökkentheti. Ökocsoda - Fenntartható Életmód a mindennapokban.