Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múzeumban a menekültek út szélén hagyott dolgai

  • 2016. január 20.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

A legkülönbözőbb nyelvű simkártyák, gyógyszerek, angol nyelvű bemutatkozó szövegek jegyzetei, játékok és rengeteg levált talpú cipő: a migránsok szemétnek látszó tárgyai mind-mind egy hosszú út emlékét őrzik, és egy múzeumi kutatási alapanyag részét képezik.

A Néprajzi Múzeum egy kutatócsoportja már évek óta foglalkozik a bevándorlók tárgykultúrájával, a legutóbbi migránshullám pedig kiváló alkalmat nyújtott nekik, hogy folytassák a kutatást. Most azokat a tárgyakat vizsgálják, amelyeket a menekültek magukkal hoztak és hátrahagytak a magyar-szerb határnál. A hátrahagyott holmik útját követve a görög határtól a Balkánon át egész emberi sorsokat lehet nyomon követni. „Ha megvizsgáljuk ezeket a tárgyakat, talán jobban meg tudjuk érteni az ő történetüket, és empatikusabbak tudunk lenni velük szemben” – véli Szelják György kulturális antropológus és muzeológus, a kutatócsoport tagja. 

A videóból még többet megtudhat a projektről:

Január 20-án beszélgetés is lesz 18 órától a Gólya közösségi központban, ahol szó esik többek között arról, hogy mire jók a migránsok hátrahagyott tárgyai tudományos szempontból, és hogyan látta a migrációs krízist a profi segítségnyújtó és hogyan egy önkéntes. 

 

Forrás: Fidelio.hu