Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi lesz a németek illegális szemetével?

  • 2007. május 02.
  • humusz
Továbbra sem tudtak a magyar és a német hatóságok megállapodni abban, hogy kit terhel felelõsség a Németországból Magyarországra hozott, illegálisan lerakott hulladék ügyében. (InfoRádió)

Ezt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Filotás Ildikó, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója. Nem jött létre megállapodás a felelősség kérdésben a magyar és a német hatóságok között a Németországból behozott, illegálisan lerakott hulladék ügyében, így abban sem tudtak megegyezni, hogy ki viseli a költségeket - mondta a főigazgató.

Filotás Ildikó kifejtette: a németek fele-fele arányban viselnék a felelősséget és a költségeket. Azzal érvel a német hatóság, hogy ugyan a német cégnek kellett volna kérnie engedélyt, de a magyar vállalatok is felelősek, és megtévesztették partnereiket, ugyanis azt állították, hogy rendelkeznek a hulladék hasznosítására vonatkozó engedéllyel - emelte ki.

A magyar jogszabályok szigorúbbak, mint az uniós rendelkezések, és csak hasznosításra lehet Magyarországra behozni hulladékot - közölte Filotás Ildikó. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója hangsúlyozta, hogy az Európai Unió is felismerte, hogy a rendelet szigorítására van szükség.