Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszabadították a csíkiakat a használt étolajtól

  • 2009. február 27.
  • humusz
Mínusz 22 fokban gyûjtöttek ötven liternyi használt étolajat Csíkszeredában. Ezzel ötven millió liter vizet mentettek meg.

 

Médiaeseménnyé vált két csíkszeredai civil szervezet, az Élő Erdély Egyesület és a Zöld Székelyföld Egyesület kezdeményezése, amelynek keretében 35 önkéntesük biztatta a lakosságot a használt étolaj begyűjtésére. A város 11 pontján állítottak fel sátrakat reggel 7-kor, mínusz 22 fokos hidegben, miközben jól karikára fagytak. A 10-14 óra közt zajló gyűjtésen 50 liternyi használt étolajat sikerült begyűjteniük.

A szórólap szövege

A média figyelmét a hideg mellett az is felkeltette, hogy ez volt az első hasonló akció Romániában, így több mint húsz sajtótermék is beszámolt róla.

A begyűlt olaj

Az akció ötlete Miklós Júliától származik, aki néhány hónapja kapott egy levelet, ami a használt étolaj okozta szennyezésről szólt. Megdöbbentették a számadatok: egy liter használt étolaj egymillió liter vizet szennyez be, az ilyen típusú szennyezés ráadásul nehezen tisztítható. Ő hozta tehát az ötletet, hogy el kellene kezdeni odafigyelni erre, és a lakosságnak is fel kellene hívni a figyelmét ezekre a számadatokra.

Tudatos hozzáállás: egy idős néni ebbe az orvosságos dobozba öntötte
az olajat, s kivitte a térre

Az akció célja az volt, hogy minél több emberhez eljusson az olajgyűjtés híre, s minél többen rászokjanak arra, hogy egy palackba gyűjtsék az elhasznált olajukat, és ne a lefolyóba öntsék. Az éttermekből általában begyűjtik a használt olajat. A begyűjtésről Miklós Júliánál (Gyufánál) lehet érdeklődni: 0740-236263. A most összegyűjtött olajat egy székelyudvarhelyi cég szállítja Magyarországra, ahol biodízel-adalékanyagként vagy az aszfaltkészítés során hasznosítják.

 

A csapat lelkesedése töretlen, és máris tervezik a következő gyűjtőakciójukat, amelyre két hónap múlva kerül sor. A Hargita Megyei Tanács és a helyi önkormányzat is támogatja a kezdeményezést.

Az önkéntesek (fotók: Csonta László)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás (képek és szöveg): Transindex