Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megadóztatnák a gumiabroncsokat is

  • 2009. szeptember 29.
  • beus

Január 1-től változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai. Az erről szóló javaslatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nyújtotta be az Országgyűlésnek. A javaslat egyik legfontosabb célja az, hogy kevesebb csomagolási hulladék kerüljön a szemétlerakókba.

A KvVM javaslata szerint jövőre a kereskedelmi csomagolásoknál megszűnne a kereskedők külön díjfizetési kötelezettsége, ezze közel 160 ezer vállalkozás - köztük 43 ezer élelmiszerüzlet - anyagi és adminisztratív terhei enyhülnének. A módosítás elfogadása esetén a gyártók visszatérhetnének a tömeg alapú elszámolásra a jelenlegi darab alapú rendszerről.

Az adminisztratív terhek csökkentése mellett e módosításra azért is szükség van - olvasható a törvényjavaslat indoklásában -, mert kialakult egy olyan gyakorlat, amely során a kiskereskedelmi egységek egy része oly módon szabadult meg termékdíj-fizetési kötelezettsége alól, hogy megkövetelte a részére értékesítő gyártótól egy továbbforgalmazó vevő közbeiktatását, így a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalását.

A változtatások között szerepel még, hogy 2010-től a motorkerékpárok és a légi járművek gumiabroncsaira is kiterjesztenék a termékdíj-fizetési kötelezettséget. Ezzel egy időben kikerülnek a szabályozásból a hűtőközegek, mivel a termékdíjas szabályozás alá tartozó hűtőközegek gyártása mára lényegében megszűnt. Ugyancsak megszűnik a rádiótelefonok akkumulátorai utáni kiemelt termékdíj-fizetési kötelezettség is, a későbbiekben az akkumulátorokra vonatkozó díjtétel szerint alakul a fizetési kötelezettség.

 

Forrás: Privátbankár