Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

MDF: betétdíjat az italcsomagolásokra!

  • 2007. október 03.
  • humusz

Az MDF szerint kötelezõvé kell tenni minden fajta italcsomagolás visszavételét, ezért a párt felszólítja a környezetvédelmi minisztert, hogy ne az italgyártók, hanem az emberek és a környezet érdekeit szem elõtt tartva dolgozza ki a tárca az erre vonatkozó jogszabályt - jelentette ki Katona Kálmán keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának MDF-es elnöke egy élelmiszer áruház előtt azt mondta: az eldobható italcsomagolásokra kiterjesztett visszavételi díj nemcsak a visszagyűjtés hatékonyságát, hanem az újrahasznosítást és az energia-megtakarítást is segítené, mivel évente másfél milliárd liter italcsomagolást állítanak elő, ami végül a szemétbe kerül, vagy a vásárlók a köztereken egyszerűen eldobják.

Katona Kálmán hozzátette: a hulladék mennyisége Magyarországon aránytalanul nő, meghaladja a gazdasági növekedés ütemét. A politikus szerint a betétdíjas rendszer bevezetésére megfelelő átmeneti időt kell biztosítani az üzleteknek, a minisztériumnak pedig meg kell határoznia azokat a nagyobb forgalmú áruházakat, ahol kötelező jelleggel vissza lehet váltani a kólás, ásványvizes, vagy boros műanyag és fém palackokat. Megjegyezte, Budapest milliárdos költséggel szelektíven is gyűjti a hulladékot, de ez véleménye szerint nem elég hatékony, mert így mindössze 10 százalékot tudnak begyűjteni, míg házról-házra járva 40-50 százalékot, a betétdíj bevezetésével akár 95 százalékos begyűjtési arányt is el lehet érni, ahogy az Németországban a rendszer bevezetése óta történik.

Katona Kálmán azt mondta: a szelektív gyűjtésben az öntudat kevés, az emberek szemléletváltására is szükség lenne. Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke azt mondta: a jelenlegi miniszter, elődjével, Persányi Miklóssal szemben, aki előnyösnek tartotta a betétdíj bevezetését, a termékdíj bevezetését fogadta el a betétdíjas megoldással szemben, ezért az MDF felszólítja Fodor Gábort, hogy ezúttal "ne az italgyártók érdekeinek megfelelő szabályozást foganatosítson, hanem tartsa inkább szem előtt az emberek és a környezet érdekeit".
Forrás. MTI / Népszava online