Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lépések a szemétmaffia ellen

  • 2007. február 07.
  • humusz
Az Európai Unió valamennyi országában a hulladékot szállító teherautók, vasúti kocsik és teherhajók látványos megjelölését kezdeményezi Oláh Lajos, az MSZP országgyûlési képviselõje. A javaslat a fuvarozókat is felelõsségre vonhatóvá teszi az illegális szemétszállítmányokért, valamint könnyebbé teszi az uniós tagállamok környezetvédelmi hatóságainak ellenõrzõ munkáját. [Forrás: OrientPress]
Oláh Lajos az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának tagja a magyar európai parlamenti képviselők támogatását kérte a javaslathoz. A képviselő szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a szemétmaffia felfedezte magának Magyarországot, tevékenységük nyomán csaknem 5000 tonna illegális, feltehetően Németországból származó hulladékot találtak legális és illegális szeméttelepeken.

A javaslat értelmében a jövőben minden uniós tagállamban kötelező volna egy jól látható emblémával megjelölni minden teherautót, vasúti kocsit vagy uszályt, amely szemetet szállít. Ezzel egyrészt jóval könnyebbé válik a szállítmányok szúrópróba-szerű ellenőrzése, másrészt a szállítmányozó cégek is felelőssé tehetőek, ha illegális úton próbálnak hazánkba szemetet csempészni – tette hozzá a politikus.

A XXI. században elfogadhatatlan az, hogy nincs az EU-nak egy központi szoftvere a hulladékszállítások nyomonkövetésére – folytatta Oláh. A szoftver segítségével meg kell teremteni a hulladékszállítmányok folyamatos, európai szintű nyilvántartását, amely az útnak indulástól a kipakolásig on-line követné a szemétszállítmányok sorsát. A rendszer felállítása a jelenlegi technológiák alkalmazásával könnyen és olcsón megoldható – mondta.

Oláh Lajos a kezdeményezésről levélben tájékoztatja Stavros Dimast, az Európai Unió környezetvédelmi biztosát, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, valamint az összes magyar európai parlamenti képviselőt. A képviselő szintén felveszi a kapcsolatot a témával foglalkozó magyar civil szervezeteket tömörítő Hulladék Munkaszövetséggel. Valamennyi érintett szereplő összefogására szükség van ugyanis a szemét-maffia megfékezése érdekében.

 

 [Kép: Pénzes Dávid]