Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végre van miért szeretni az adóbevallást!

  • 2011. február 03.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról tájékoztatott, hogy az eddigi egyharmadára csökkent az adóbevallás nyomtatványának hossza.

Az adóbevallásunk „mindössze tizenként oldal lesz az eddigi harminchat helyett” – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében. A jogszabályok a tavalyihoz képest nem egyszerűsödtek, a csökkentést koncepcióváltással sikerült elérni. Eddig az volt az elv, hogy amilyen adózási lehetőséget az SZJA-törvény felsorol, az mind köszönjön is vissza a bevallásban. Azokat a sorokat, amelyeket tízezernél kevesebben töltöttek ki, idén elhagyták az ívekből, így a bevallás az eddigi ötszázhúsz helyett száznegyvenkilenc sort tartalmaz majd. Az a kilencszázezer ember, aki továbbra is papír alapon küldi a bevallását, ezt a csökkentett tartalmú csomagot kapja idén – mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese. Akik számára ez az ív kevés kellene – mert más típusú jövedelmet is szereztek a korábbi évekhez képest –, ők kérhetnek külön, teljes adattartalmú nyomtatványt.

A méretcsökkenés nem utolsó sorban spórolást is jelent – az elnökhelyettes szerint hatszáz milliárd forintot takarítanak meg többek között a postaköltségeken a hivatalnak és így a központi költségvetésnek. Azok, akik az internetről letölthető segéd- és ellenőrző programmal töltik ki bevallásukat, majd ezt kinyomtatva küldik meg az adóhivatalnak, szintén kevesebb papírmunkával számolhatnak. A szintén idén először alkalmazott, ún. kivonatolt nyomtatás révén ugyanis nem mind a tizenkét oldalt, hanem csak a kitöltött sorokat – egy-két oldalt – nyomtat majd ki a program, ezt kell azután továbbítani az adóhivatalnak.