Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak minden ötödik italos dobozt szelektáljuk

  • 2012. július 01.
  • Scheuer Zsuzsanna

6 megye közel kétmillió lakosa találkozhatott az elmúlt fél évben a környezeti fenntarthatóságot, a hulladékképződés megelőzését és az italos kartonok szelektív gyűjtésének fontosságát hangsúlyozó üzenetekkel.

Sikeresen lezárta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 2012 első félévében megvalósított nagyszabású környezetvédelmi szemléletformáló kampányát, amelyet Új Széchenyi Terv, Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül, az Európai Unió 48,9 millió forintos támogatásával valósított meg a szervezet.

A kampány révén 6 megye közel kétmillió lakosa találkozhatott az elmúlt fél évben a környezeti fenntarthatóságot, a hulladékképződés megelőzését és az italos kartonok szelektív gyűjtésének fontosságát hangsúlyozó üzenetekkel. A szemléletformáló kampánytól az IKSZ azt várja, hogy a tavalyi 19%-ról idén 22%-ra nő a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya. Az IKSZ célja a kampány megvalósításával a környezettudatos fogyasztói magatartás ösztönzése, a hulladék képződés megelőzésének hangsúlyozása, valamint a hulladékká vált italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosítatásának népszerűsítése volt.

„Hosszú távon jó eredményeket lakossági szemléletformálással és figyelemfelkeltéssel érhetünk el az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása terén” – mondta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Bízunk benne, hogy a kampány nagymértékben járul majd hozzá az italos kartondobozok szelektív visszagyűjtési arányának növeléséhez, és még többen tartják majd szem előtt a környezetvédelem szempontjait a bevásárlások során” – tette hozzá az igazgató asszony.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult szemléletformáló kampány keretein belül a lakosság óriásplakátokon, TV- és rádióadásokban, újságokban, valamint a közösségi média felületein találkozhatott a kampány üzeneteivel. Mindemellett az IKSZ egy látványos kültéri környezetvédelmi kiállítással is megjelent 6 városban, amelyen keresztül több mint 7000 iskolás korú gyermek ismerkedhetett meg a környezettudatos életmóddal.

Az IKSZ megalakulásának kezdete, 2004 óta népszerűsíti a hulladékképződés megelőzését, valamint a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást. A szervezet népszerű környezetvédelmi szemléletformáló programjai és gyűjtő akciói eredményeként, a 7 évvel ezelőtti 2%-ról, 2011 végére 19%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) aránya. Az Új Széchenyi Terv keretein belül 48,9 millió forintos támogatással megvalósult, KEOP-6.1.0/B/11-2011-0008 számú kampánnyal az IKSZ ezt az eredményt kívánja magasabb szintre emelni.

Magyarországon az italos kartondobozokat ma már több mint 3,5 millió lakos gyűjtheti szelektíven. Az italos karton könnyen újrahasznosítható, és a gyártás során kibocsátott CO2 mennyiség alapján az egyik legkevésbé környezetterhelő italcsomagolás. Egy italos kartondoboz előállítása során literenként mindössze 33 gramm CO2 keletkezik szemben a PET palackok gyártásának 256 gramm, vagy az üvegcsomagolás gyártásának 178 grammos literenkénti CO2 kibocsátásával. Az IKSZ várakozásai szerint az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása révén idén 17 000 fát menthetünk meg a kivágástól.

Forrás: greenfo.hu