Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aranyat találnak az újrahasznosító cégek!

  • 2013. január 27.
  • Pauló Gergő

Több tonna arany végzi a szemétben, de a környezettudatos gondolkodás hatására egyre kevesebb az, ami végleg ott is marad. Szerte a világon megfigyelhető folyamat az elektronikai és híradásipari termékek gyorsuló ütemű cseréje, ami egyrészről a termékek műszaki meghibásodásából adódik, hiszen ma már nem éri meg a javíttatás a megnövekedett szervízdíjak mellett, a másik ok a gyors technológiai fejlődés és ezzel járó típusváltások.

Megnőtt a fogyasztói oldalról az új iránti igény, de a gyártók is egymással versenyezve próbálnak a vevők kedvében járni, elcsábítani őket az újdonságokkal. Szoros az árverseny, amit az olcsó tömegtermeléssel kompenzálnak.

A mobiltelefonok átlagos használati élettartama 1,5-2 év, ugyanez a számítógép piacon 2-3 év. A megunt vagy nem használható elektronikai termékek zömében a kukában végzik, kevés részük szelektív hulladék gyűjtés eredményeként újrahasznosításra kerül. Érdemes tudni, hogy ezek a termékek nagyban tartalmaznak környezetkárosító anyagokat, nehézfémeket, mint pl. az ólom, ami nagyban szennyezheti a vizeinket és a nehézfémekből kiszivárgó mérgező gázok is igen károsak. Nem csoda, hogy veszélyes hulladékként minősítik őket. Az "e-hulladékokban" találhatunk aranyat, ezüstöt, rezet, ólmot, cinket, beriliumot, tantált is. Egy mobiltelefon átlagosan 25 mgramm aranyat tartalmaz, azaz 40 mobiltelefon tartalmaz 1 gramm aranyat.

Csak Kínában évente 4 tonna aranyat, 28 tonna ezüstöt és 6000 tonna rezet használnak a számítógépek és mobiltelefonok gyártásához. Ez tulajdonképpen szerte a világon hulladék formájában a kukákban végzi. Óriási piac az újrahasznosítás, ma már egyre több cég foglakozik a drága fémek kinyerésével. Természetesen a megfelelő technológia kialakítása és az üzemekben lévő gépek, berendezések jelentős kezdeti beruházást igényelnek, de hosszútávon igen jövedelmező az üzletág.

Forrás: energiacentrum.com