Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Madárgyilkos műanyagok

  • 2009. október 22.
  • beus
Az albatroszfiókák tetemeit néhány hete fotózta Chris Jordan a Midway Atollon. A fiókák éhen pusztulnak, mert a szülők az óceánból kihalászott műanyaghulladékkal etetik őket.

 

A Midway-atoll (vagy Midway-szigetek, hawaii nyelven Pihemanu) egy 6,2 négyzetkilométer nagyságú atoll a Csendes-óceán északi részén kb. a Honolulu–Tokió hajóút harmadánál. A két fő sziget az Eastern Island és a Sand Island. A Hawaii-szigetsorhoz kapcsolódó, attól azonban 1850 km-re az északnyugatra fekvő, az Északnyugati Hawaii-szigetek közé sorolt atollcsoportot az amerikaiak fedezték fel 1859-ben. 1867 óta tartozik az Egyesült Államokhoz. 1942-ben itt volt az egyik legnagyobb II. világháborús tengeri ütközet, a Midwayi csata. A kisebb szigeten haditámaszpont működött, amit 1993-ban felszámoltak. Ma természetvédelmi terület, jelenleg semmilyen katonai vagy gazdasági tevékenység nem folyik.

albatrosz tetem
albatrosz tetem

A szennyezett óceánból a szülők által összegyűjtött műanyag darabokat a fészken ülő fiókák megeszik. A mérgező hulladék minden évben több ezer fiatalt pusztít el.

Két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén Japán és a Hawaii-szigetek térségében. A sziget méretű, tíz méter vastag, összefüggő hulladékszigetek nem látszanak a műholdképekről. "Az elsősorban műanyagot tartalmazó, több száz kilométer átmérőjű képződmény jéghegy módjára viselkedik" - mondta Curtis Ebbesmeyer amerikai tengerbiológus, aki szerint tíz év alatt megduplázódhat a két szemétfolyam mérete. "Focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok is úszkálnak a víz felszínén" - állítja Charles Moore, aki 1997-ben vitorlázás közben fedezte fel az óceán felszínén is megfigyelhető szennyezést.

Ezt követően hozta létre az Algalita kutatóközpontot a szemétfolyam vizsgálatára és alternatív megoldási lehetőségek kidolgozására. "A szennyezés mértéke elképesztő, tíz éve napokon keresztül vitorláztam a masszív szemétfolyamban" - mondta Moore. A hulladékszigeteket az óceáni áramlások mozgatják, és egy esetleges áramlatváltozás súlyos következményekkel járhat. "A keleti szemétfolyam jelenleg a Hawaii-szigetek felé sodródik, és elképzelhető, hogy nekiütközik a szárazföldnek" - figyelmeztet Ebbesmayer, aki szerint a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok. "A becsapódáskor konfettiként hullik majd a szemét a hawaii tengerpartra!"

További képek >>>

 

Forrás: greenfo