Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keletről jön az Európában betiltott hűtő

  • 2009. október 14.
  • beus
Az Európában már betiltott gázzal működő hűtőgépekhez szükséges hűtőközeget átcímkézve, engedélyezett anyagnak álcázva szállítják Kínából és Indiából - mondta Halvart Koeppen az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) összekötő tisztje sajtótájékoztatón Budapesten.

.

Halvart Koeppen megjegyezte, hogy ezeket az anyagokat Európában már tilos előállítani, ugyanakkor az ezekkel működő eszközök léteznek. A hűtőközeget így a fejlődő világból szerzik be hozzájuk.

Az UNEP, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Vám és Pénzügyőrség által szervezet, konferencia előtt tartott tájékoztatón Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnoka a környezetvédelem és a vámszervek kapcsolatáról beszélt.

Elmondta, hogy a montreali megállapodás alapján a vámosok ellenőrzik a védett állat- és növényfajok kereskedelmét, ahogyan az ózont károsító anyagok kereskedelmét is. A hulladékok kereskedelmét nemcsak a határon, hanem az országon belül is ellenőrzik, a környezetvédelmi termékdíjat - a zöld adót - pedig a magyar jogszabály szerint a VPOP szedi be akkor is, ha az anyagot külföldön, illetve belföldön állították elő.

A vámparancsnok szerint mindezek közül Magyarországot elsősorban az illegális madár kereskedelem érinti, de itt is a tranzitország szerepét tölti be.

 

Forrás: Privátbankár