Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Feketelista a szennyező európai vállalatokról

  • 2009. november 11.
  • beus
Már nyilvánosan is hozzáférhető az az új környezetszennyezési regiszter, amely a szennyező európai ipari létesítményekről, valamint az általuk kibocsátott szennyezőanyagokról és azok mennyiségéről közöl átfogó információkat - mutat rá az Európai Környezeti Ügynökség (EEA) sajtóközleménye.

 

Az elektronikusan megjelent E-PRTR regiszter 91 szennyezőanyag éves kibocsátási adatairól tájékoztat 65 iparágat felölelő 24 ezer európai létesítményben. Az adatok egyelőre csak a 2007. évet ölelik fel. A regiszterben szereplő létesítmények 54 millió tonna veszélyes szennyezőanyagot vagy hulladékot bocsátottak ki.

Sztavrosz Dimasz, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa szerint a környezet javításában létfontosságú az átláthatóság: ez jelzi a hatóságok és az ipar igazi elkötelezettségét a nyíltság növelésére és az információ megosztására.

Az Európai Környezeti Ügynökség (EEA) ügyvezető igazgatója szerint ahhoz, hogy elérhető legyen a hétköznapi emberek bevonásának célja, az embereknek először is tudniuk kell, mi történik környezetükben és melyek a környezetvédelmi kockázatok. Ezentúl bárki láthatja, hogy honnan és mennyi szennyezőanyag jut a levegőbe, vagy a vizekbe a saját közvetlen környezetében, vagy a tágabb körzetben.

A korábbi regiszter, az EPER, csak 56 iparág 12 ezer létesítménye által kibocsátott 50 szennyezőanyagról adott tájékoztatást 26 országból (az EU akkori 25 tagállamából és Norvégiából). Az EPER csupán háromévenként várt adatszolgáltatást az egyes országoktól.

 

Forrás: MTI / Privátbankár