Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kompakt mosópor

  • 2006. április 25.
  • humusz

2006.04.14. | Kalas Györgyi

Mintegy harmadával csökkenhetõ a mosópor-felhasználás a háztartásokban a 2006 második negyedévében bevezetésre kerülõ kompakt mosóporok segítségével - ígéri az Európai Mosószeripari Szövetség (A.I.S.E.). forrás: http://tudatosvasarlo.hu

Április végén jön a kompakt mosópor


Az új mosóporból kevesebbet kell adagolni ugyanolyan hatás elérése érdekében, mint a régiből, így például ha eddig 150 gramm mosóport használtunk egy adag ruha kimosásához, ezentúl 100 gramm is elég lesz. A program az Európai Unió összes országát érinti, és ennek keretében némi átmeneti idő beiktatásával az összes, háztartásban használt fékezett habzású mosóport lecserélik kompakt mosóporra, mondta el a kompakt mosópor népszerűsítésére rendezett sajtótájékoztatón Murányi István, az A.I.S.E magyarországi tagozatának vezetője.

Murányi István szerint az új mosópor elődjénél sokkal kisebb terhelést jelent a környezetre, hiszen használatával kevesebb vegyi anyag kerül a vizekbe, emellett csökken a gyártás, a szállítás és a felhasználás során felhasznált energia. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Magyarországon évente 23 433 tonna mosópor takarítható meg a kompakt mosószer használatával. Ezzel a mennyiséggel megtölthetnénk egy 117 km hosszú szerelvényt Budapesttől Egerig. Továbbá a megfelelő mosási módszerekkel, mint például 1/3-dal kisebb mosóporadag használata, a mosógép teljes megtöltésével és a lehető legalacsonyabb hőfok választásával tovább csökkenthető a mosószerek és a mosás természeti környezetre gyakorolt hatása. A „Mosóporok a fenntartható fejlődésért" elnevezésű projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is támogatja.

A sajtótájékoztatón résztvevők többsége meglehetősen szkeptikusan fogadta az új termék bevezetését. A legtöbbször felmerült aggodalom arra vonatkozott, hogy ha nem alakítják át az adagolópoharak méretét, akkor a fogyasztók nehezen fognak átállni kevesebb mosópor használatára, hiszen beléjük ivódott az a szemlélet, hogy minél több mosóport tesznek a gépbe, annál tisztább lesz a ruha. (Ez történt például a koncentrált öblítők megjelenése után is, sokan még mindig a régi adagolást használják, ami különösen sajnálatos, hiszen a mosás öblítő nélkül is tökéletes.) Ezzel párhuzamosan felmerült az is, hogy a mosógépek adagolódobozát is át kéne alakítani, hogy az ember még véletlenül se töltse a maximum jelzésig a kompakt mosóport. Többen kérdezték, nem tervezik-e a gyártók, hogy az új mosópor bevezetésével visszatérnek a régi, papírdobozos csomagoláshoz. Murányi István erre azt válaszolta, ők követik a piaci igényeket, amiből az derül ki, hogy a vásárlók jobban veszik a műanyag csomagolást. Egy másik újságíró azt vetette fel, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb káros kemikáliát tartalmaz a kompakt mosópor, hiszen az összetömörített vegyi anyagokból a vízben oldódva végül ugyanannyi lehet a szennyező anyag.

Murányi István nem adott felvilágosítást arról, csökkentik-e az új típusú mosópor árait a gyártók. A közönség soraiban elhelyezkedők közül többen felhívták a figyelmet arra, hogy ma már igen jó minőségű biomosóporokat lehet kapni, így aki valóban védeni szeretné környezetét, az ezt vásárolja. Aki azonban marad a hagyományos mosópornál, az az EuroCompact logó segítségével ismerheti fel az új típusú, kompakt mosóport.