Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb szemétért több pénz jár

  • 2007. július 30.
  • humusz
Harmadik alkalommal hirdették meg a kis- és középvállalatoknál keletkezõ hulladék mennyiségének csökkentését célzó támogatási pályázatot Bécsben. Idén csaknem 90 millió forintnak megfelelõ eurót osztanak szét a projektek között. [vg.hu]


Az osztrák főváros, a csomagolóanyagok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó ARA System, a Gazdasági Kamara valamint Alsó-Ausztria idén is meghirdette a kis- és középvállalatoknál keletkező hulladék mennyiségének csökkentését célzó támogatási pályázatát. A három évvel ezelőtt útjára indított projekt keretében idén összesen 350 ezer euróra pályázhatnak a résztvevők, ebből 150-150 ezer eurót Bécs városa és az ARA System bocsátanak rendelkezésre.

Alsó-Ausztria most először kapcsolódik be az akcióba – 50 ezer euróval. A pályázat célja, hogy olyan projekteket támogassanak, amelyek hatására kevesebb vagy esetenként kevésbé veszélyes hulladék keletkezik a vállalatoknál. Mint azt az ARA elnökségi tagja, Christian Stiglitz elmondta: „korábban főleg a kis- és középvállalatoknak kellett szembesülniük azzal a problémával, hogy hiába voltak jó ötleteik a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, anyagi okokból nem tudták megvalósítani azokat“. Ezen kíván változtatni a mostani kezdeményezés, ráadásul támogatásával a cég egyben eleget tehet törvényi kötelezettségeinek is. A pályázaton egyébként a kkv-k mellett oktatási- és egészségügyi intézmények valamint kommunális szolgáltatók is részt vehetnek olyan projektekkel, amelyek nyomán csökken a termelés során felhasznált anyagok mennyisége vagy kevesebb hulladék illetve melléktermék keletkezik; a logisztika optimalizálása nyomán kevesebb szemét keletkezik vagy a továbbképzések és figyelemfelkeltő kampányok hatására megfelelő hálózat alakul ki a szemét elkerülésére.

Az elnyerhető támogatás mértéke 500 ezer és 7,5 millió forintnak megfelelő euró között mozog, de nem haladhatja meg a projektköltség 30%-át. A korábbi két pályázat során odaítélt támogatások nyomán például egy rendezvényszervező cég többször használatos edényekre cserélte az eldobható tányérokat és poharakat, a környezetet nem szennyező irodaszereket osztottak szét egy iskolában, ahol egyben az osztálytermekben is megteremtették a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit valamint műanyagfóliáról komposztálható polilaktid-fóliára váltott termékei csomagolásánál egy Bécs környéki kertészet.