Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kereskedők a termékdíj elszámolás megváltoztatását kérik

  • 2009. február 03.
  • humusz
A kereskedõk a mûanyag csomagoló anyagok után fizetendõ termékdíj elszámolásának megváltoztatását kérik - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

 

Közleményük szerint a kereskedők azt követelik, hogy az eladótéri csomagolást szolgáló műanyag zacskók esetében állítsák vissza a korábbi súlyalapú termékdíj elszámolási rendet a jelenleg érvényben lévő darabonkéntival szemben. Követelik továbbá, hogy a műanyag bevásárlótáska, reklámszatyor esetében vegyék figyelembe a környezetkímélő megoldást, ha lebomló szatyrot adnak, akkor kapjanak mentességet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség emlékeztet arra, hogy a környezetvédelmi termékdíj szabályok 2009. január 1-től bevezetett módosításait előkészítő vitákban minden alkalommal kifejtették, hogy a termékdíj új elszámolási rendje bonyolult, a gyakorlatban teljesíthetetlen, ráadásul a környezetvédelmi célkitűzések teljesítésével szemben elsősorban a költségvetés bevételeit gyarapítja.

Az OKSZ becslése szerint a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíjának többlete egy-egy üzletláncnál több száz milliós nagyságrendű kiadást jelent ebben az évben, a kisvállalkozások költségterhelése is jelentős. A kereskedelemben összesen legalább 10 milliárd forinttal több költségvetési termékdíj befizetés várható a műanyag zacskók új elszámolása miatt, az italféleségek esetében további 5-10 milliárd forint. Összesen 15-20 milliárd forinttal sarcolja meg az élelmiszergazdaságot a környezetvédelmi termékdíj új rendje.

A szövetség közleményében utal arra, hogy az élelmiszer-kereskedelemben nem alkalmazható szélesebb körben papírzacskó, mert nem minden áru csomagolható bele, a kimért élelmiszereknél kötelező élelmiszerbiztonsági előírás a műanyag csomagolás.

 

 

Forrás: Greenfo