Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Korszerű hulladéklerakó Somogyban

  • 2010. szeptember 16.
  • Kump Edina

Több mint száz település kommunális hulladékának korszerű kezelését, ártalmatlanítását teszi lehetővé az a regionális lerakó, amelyet augusztus 30-án adtak át a Somogy megyei Kaposmérő külterületén.

A 360 ezer tonna hulladék lerakását biztosító beruházás 480 millió forintból valósult meg, és a következő hat-nyolc évben megoldja a térség hulladék-elhelyezését, később pedig bővíthető.

Püspök Rudolf, a létesítményt üzemeltető Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója az átadáson hiánypótlónak nevezte a beruházást, miután egy európai uniós rendelkezés szerint a megfelelő műszaki védelemmel nem rendelkező lerakókat - így a kaposmérőit is - tavaly nyáron be kellett zárni, a térségből azóta 50-100 kilométerre hordták a szemetet.

A most átadott korszerű, nagy kapacitású, EU-s szabványoknak megfelelő lerakóba nemcsak a környező településekről szállítanak hulladékot, hanem Baranyából, illetve Tolnából is.

A létesítmény megvalósításához szükséges területet öt önkormányzat - Bárdudvarnok, Csombárd, Hetes, Kaposmérő és Kaposújlak - bérleményként biztosította az üzemeltetőnek, cserébe a tulajdonos önkormányzatok koncessziós díjat kapnak, amit költségvetési többletforrásként intézményeik működtetésére, fejlesztésekre fordíthatnak.

Forrás: Greenfo