Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét viszi a víz az ukrajnai szemetet

  • 2007. január 21.
  • humusz
Az elmúlt napok esõzései nyomán 1-1,5 méterrel megduzzadtak a kárpátaljai folyók. A szomszédos országok környezetvédelmi hatóságai immár menetrendszerûen jelentõs mennyiségû ukrajnai eredetû háztartási hulladék „illetéktelen határátlépése” ügyében tettek panaszt. [stop.hu]

Amint arról Volodimir Csepak, a Megyei Vízgazdálkodási Hivatal vezetője elmondta, az elmúlt napokban 20-45 milliméternyi csapadék hullott le a mizshirjai és técsői járásokban. Az itt eredő folyók szintje ezáltal mintegy 1-1,5 méterrel megemelkedett. A megduzzadt vízfolyások jelentős, az ártérben felhalmozott háztartási hulladékot, elsősorban PET-palackokat ragadtak magukkal, s juttattak a szomszédos országok területére.

Amint arról Volodimir Csepak beszámolt, az ilyen esetek ellen szinte lehetetlen védekezni. Ha például a Tisza fölött kifeszítenek egy acélsodronyt a hulladék feltartóztatására, azt a hordalék pillanatok alatt elszakítja. Az egyetlen lehetőség: a szemetelés megszüntetése, ami azonban nem a vízgazdálkodási szolgálatok feladata.

A folyók jelenlegi vízszint-emelkedése nem jelent árvízveszélyt, hiszen pl. a Borzsa esetében a védelmi rendszerek 10 méteres vízszint-ingadozás kivédésére képesek - írja a www.karpatinfo.net.

STOP