Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hűtőszekrények ártalmatlanítása

  • 2005. június 05.
  • humusz
A Nyírbogáton felavatott üzemben a mûködésképtelenné vált hûtõszekrényeket szerelik szét, a berendezésekbõl kienyert olaj és gáz szakszerû ártalmatlanításra kerül - írja a cikk. (Forrás: greenfo)

Veszélyeshulladék-hasznosító üzem Nyírbogáton



A tegnap Nyírbogáton felavatott üzem a működésképtelenné vált hűtőszekrényeket semmisít meg.
A javíthatatlanná vált készülékeket a dolgozók szétszedik, s a fémalkatrészekből kohászati alapanyag lesz, míg a gáz és a fáradt olaj égetőbe kerül.
A szétbontott hűtőszekrényekből összegyűjtött gázt és olajat a budapesti Transgold Kft.-hez szállítják, amely gondoskodik a veszélyes anyagok környezetvédelmi előírás szerinti ártalmatlanításáról. Egyelőre havonta 500 darab rossz készüléket szednek szét Nyírbogáton. Az éves hatezer darabos kapacitást később azonban növelni szeretnék, igény szerint fogadnák a működésképtelen készülékeket az üzemben.


Vámos Zsolt, a beruházó Bogát-Fém Betéti Társaság cégtulajdonosa szerint Magyarországon - a hűtőgépgyártókat nem számítva - csak a nyírbogáti üzem foglalkozik a veszélyes hulladéknak számító hűtőszekrények megsemmisítésével és hasznosításával. Az üzemet 50 millió forintos költségből építtette a Bogát-Fém Bt., s a létesítmény mindenben megfelel a legszigorúbb, európai uniós környezetvédelmi előírásoknak is.

A beruházás megvalósításához a társaság 25 millió forint támogatást kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Tanácstól, valamint a térségi munkaügyi központtól. A munkaügyi szervezet a dolgozók képzését segítette, akik munkanélküliek közül kerültek ki. Az üzemben jelenleg hat alkalmazott dolgozik, s a létszámot igény szerint növelik a jövőben. Vámos Zsolt szólt arról is, hogy a Bogát-Fém családi vállalkozásként működik 2003. márciusa óta. Korábban a család tagjai hűtőgépgyártással és javítással foglalkoztak, s így született az ötlet a működésképtelen hűtőszekrények megsemmisítéséről.


Forrás: greenfo/mti