Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékcsökkentés hete

  • 2012. november 30.
  • juci

MegelőzésNovember utolsó hetébe léptünk, ideje hát elgondolkozni, mivel lepjük meg szeretteinket Karácsony alkalmával. Mielőtt pénztárcánkhoz kapnánk és a bevásárlóközpontba rohannánk, érdemes egy percre megállni és fontolóra venni, mi is az, aminek igazán örülnének családtagjaink, barátaink, kollégáink. Talán, ami igazán fontos, az nem a boltok polcain keresendő. Erre a töprengésre jó alkalmat ad a Ne Vásárolj Semmit! Nap-ból kinőtt Hulladékcsökkentés Hete.

Hogy a Karácsony ne a sorban állásról, áruhitelekről, csomagolópapír hegyekről, másnapra hulladékká váló tárgyakról szóljon, íme néhány tipp a környezetbarát ünnepekhez:

Nem mindig kell Valamit Vásárolni! - Rokonaink, barátaink közt sokan vannak, akiknek örömet okozhatunk egy tea- vagy mozi meghívással; egy megszervezett kirándulással vagy egy jól sikerült fényképpel.Az ajándékozási kultúra átgondolásával kevesebb szemetet termelhetünk és személyes kapocslatainkat is jobban ápolhatjuk. Egy közös program emlékezetesebb lehet, mint a hetedik pohárkészlet...

A félresikerült ajándékokat ne zárjuk a szekrénybe... - Ha nem áll módunkban be/visszacserélni, találjuk ki, hol s kinek lehetne hasznára.  Jó megoldás, ha továbbadjuk óvodáknak (játék, könyv, stb.), szeretetszolgálatnak (ruhanemű, háztartási eszköz, stb.), rászorulóknak vagy felajánljuk "ingyenadom" tipusú levelezőlistákon. Karácsony után szervezhetünk „Újévi Cserebere Bulit" munkahelyen, iskolában. Jó alkalom arra, hogy a félresikerült - azaz a nekünk nem tetsző, túl kicsi/nagy, általunk használni nem kívánt, stb. - ajándékokat elcseréljük egymás között.

Részesítsük előnyben az alternatív, helyi, egyedi készítésű ajándékokat - A sorozatban gyártott, távoli országokból ide utaztatott, néha silány minőségű termékek helyett válasszunk olyan ajándéktárgyakat, melyek a hazai kreativitásnak és iparművészetnek köszönhetők. Így egyrészt a "helyi" piacot támogatjuk (rövidebb szállítási távolságok kisebb környezetterhelést jelentenek; sok kézművestermék elkészítéséhez nincs szükség pl. energiaigényes gépekre; természetes alapanyagokból készülnek; kiiktathatók a  környezetterhelően működő multik, stb.) másfelől "egyenholmik" helyett egyedi termékeket adhatunk szeretteinknek - ami nagy szó mai, globalizált világunkban... Ünnnepek idején figyeljük a programajánlókban feltüntetett kirakodóvásárokat. Plázák helyett látogassuk inkább ezeket! Látogassunk el a helyi művészek, alkotók, kézművesek piacára. Vegyünk részt "Készítsd magad!" kézművesprogramokban - így valóban személyre szóló, egyedi ajándékokat adhatunk át.

További tippek: humusz.hu/megelozeses