Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hőszigetelés újságpapírból

  • 2007. május 14.
  • humusz

Évi 500 ezer tonna újságpapírból készít hõszigetelést az Isocell nevû osztrák cég, amely egyre nagyobb mennyiségben szállít az anyagból a magyar piacra is. Az Isocell hõszigetelés ára az üveggyapotéval azonos.

 

 

A vállalat Neumarkt am Wallersee-ben működő telephelyén magyar szakembereknek tartott bemutatón Herbert Kriechhammer marketing igazgató elmondta, hogy évi 500 ezer tonna újságpapírt dolgoznak fel hőszigeteléssé. Ennek fele Németországban kel el, 30 százaléka marad Ausztriában, míg a maradék számos országba, Belgiumtól Svájcon át Magyarországra kerül. Céljuk, hogy ne csak az anyagot szállítsák mennél nagyobb mennyiségben Európába, hanem gyárakat is telepítsenek a nagyobb felhasználó országokba. Így ez év végére elkészül a németországi üzem, és bővítik a stájerországi üzemüket is.

Az újságpapírból úgy lesz hőszigetelés, hogy a papírt aprítás után roncsolják, ami egy passzírozáshoz hasonló művelet. Az így nyert vatta-szerű anyagot még bórax-szal kezelik, majd zsákokban szállítják az építés helyszínére. Ott géppel fújják be a szigetelendő helyre, például tetőtérbeépítésnél a szarufák közé. Előnye az anyagnak, hogy nem marad hőhíd a szerkezetben, miután minden kis üreget kitölt. A befúvás akár a gipszkarton burkolat elhelyezése után is történhet. A burkolat alá nem szükséges párazáró fóliát helyezni, elég a párafékező fólia is, mivel a papír hőszigetelés jobban bírja a vizet, mint például az üveggyapot. Így viszont a fal átszellőzik, ami javítja a belső klímát.

Az anyag magyarországi forgalmazója, Tőke Tünde, a Woodwill Kft. ügyvezetője elmondta, a várható forgalmat becsülni sem lehet, mivel nem kalkulálható előre az, hogy hány hagyományos családi ház tulajdonosa fúvatja be a födémet ezzel az anyaggal. Elég a tetőn néhány cserepet feltolni, és az utcán lévő teherautóból bevezetett csövön át percek alatt csökkenthető a fűtési költség. Az Isocell hőszigetelés ára az üveggyapotéval azonos. (Ez köbméterenként körülbelül nettó 11 ezer forintot jelent.)

A bemutató része volt annak illusztrálása, hogy mennyire éghető a papír hőszigetelés. Egy 10 centiméteres üveggyapotot már átégetett a gázláng, amíg az ugyanolyan vastag Isocell csak 2-3 centiméter mélységben pörkölődött meg.

 

 

 

Forrás: Greenfo