Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ellenőrizték az idén nyáron bezárt lerakókat

  • 2009. október 29.
  • beus
A hazai környezetvédelmi hatóságok 198 helyszínen ellenőrizték az uniós előírásoknak nem megfelelő, ezért a nyár közepén bezárt hulladéklerakókat.

 

A hatóságok elsősorban azt vizsgálták, hogy a bezárt létesítmények fogadnak-e üzemszerűen hulladékot, az üzemeltetők megfelelően lezárták-e a területet, gondoskodtak-e a felszín letakarásáról, megfelelően kezelik-e a csurgalékvizet, illetve elvégzik-e a szükséges monitoring tevékenységet. A szakemberek felmérték a lakosság által illegálisan ráhordott hulladékok típusát és mennyiségét is.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a bezárt létesítmények jó része valóban felhagyott a korábbi tevékenységével. A 198 lerakóból mindössze 9 működött tovább üzemszerűen (Fábiánsebestyén, Kevermes, Mátraballa, Hidasnémeti, Gönc, Ajka, Borsosberény, Valkó, Békésszentandrás), de a felszólított üzemeltetők egy része felhagyott illegális tevékenységével és a szükséges bírságolási eljárások is megindultak. 4 esetben a hiányzó földtakarás és a korábban rosszul végzett lerakási tevékenység miatt égő, füstölgő lerakókat is azonosítottak (Borsosberény, Vanyarc, Mezőhegyes, Tótkomlós), jellemzően a behordott növényi hulladékok gyulladtak meg. Több esetben hiányzott vagy nem volt megfelelő a lerakók felszínének takarása, amelynek pótlására a hatóságok kötelezték az üzemeltetőt.

Tapasztalható volt a lerakókra történő ráhordás: elsősorban építési és bontási, illetve zöldhulladékot, temetői hulladékokat helyeztek el a depók felszínén. Az illegálisan lerakott hulladékok mennyisége változó volt, az egy-két zsáknyi mennyiségtől a néhány 100 tonnáig. A lerakókon illetve a lerakók környékén történő hulladékelhagyás nem minősült jelentős mértékűnek, az ország egyes térségei eltérő terhelést mutatnak. Öt felügyelőség területén jelentettek gondot a bezárt, mégis üzemszerűen működő lerakók, emellett a ráhordás és a lerakók körüli elhagyás is tapasztalható volt (Alsó-Tisza-vidéki, Észak-magyarországi, Közép-Dunántúli, Közép-Duna-völgyi, Tiszántúli KTVF). Egy felügyelőség esetében pedig az illegális ráhordás és a hulladék elhagyás jelentett indokot a hatósági intézkedésre (Közép-Tisza-vidéki KTVF).

A hatóságok minden esetben megtették a szükséges intézkedéseket, súlyuktól függően az egyszerű felszólítástól a bírságolási eljárásig, illetve a büntetőfeljelentés megtételéig. Az ellenőrzések folyamatosak lesznek a közeljövőben is, az egyes helyszíneket a hatóságok figyelemmel követik és a rendelkezésükre álló eszközökkel kikényszerítik a jogszerű környezethasználatot.

 

Forrás: KvVM